sport

2021. – godina epskog duela Verstappen-Hamilton za kraj ove ere Formule 1

U povijesnim knjigama Formule 1 2021. godina ostat će zauvijek upisana kao jedna od zanimljivijih, napetijih i s mnoštvom događaja na stazi, ali i izvan nje. Sve je krenulo još početkom ožujka predsezonskim testiranjima u Bahreinu, a završilo jednom od uzbudljivijih utrka i dramom u zadnjem krugu posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju – nešto što smo samo mogli sanjati s obzirom na pandemijske uvjete diljem svijeta.

U novu sezonu smo ušli s puno promjena što se tiče vozačkih postava, a najviše je interesa izazvao dolazak Carlosa Sainza u Ferrari te povratak Fernanda Alonsa u Alpine. Daniel Ricciardo je otišao u McLaren, a Vettel u Aston Martin. Zadnji potez povukao je Red Bull, angažiravši Sergija Pereza. Haas je u novu sezonu ušao s potpuno novom postavom – Mazepin i Schumacher, a Yuki Tsunoda je uz njih bio jedini rookie.

Ususret novoj sezoni smo znali da bismo mogli imati ‘miješanje karata’ zbog nekih noviteta u pravilima, a na testovima se nije moglo otkriti tko skriva karte, a tko je ‘dao gas’ već i prije službenog početka sezone. Veliki ‘udarac’ su pretrpjele velike momčadi uvođenjem budget capa, a puno resursa je od samog početka sezone bilo okrenuto novim bolidima koje ćemo gledati sljedeće sezone.

Prva utrka je zapravo bila pokazatelj cijele sezone – Max Verstappen i Lewis Hamilton su na stazi i van staze pokazivali ‘nešto više’ od drugih te je bilo jasno da ćemo između ova dva vrhunska vozača dobiti novog prvaka. Sigurno se svi sjećamo prelaska Nizozemca u posljednjim krugovima utrke van staze nakon kojeg je morao vratiti poziciju vozaču Mercedesa koji je posljedično uzeo prvu pobjedu sezone.

Već tu smo mogli vidjeti da će dvoboji ova dva vozača biti ‘na nož’, a kako je sezona odmicala to je postajalo sve izraženije.  Mazepin je već na prvoj utrci sezone pokazao svoju (ne)kvalitetu koja je kroz sezonu samo dodatno izašla na vidjelo. Druga utrka sezone se održala na legendarnoj Imoli koja ni ove sezone nije razočarala.

U utrci koja je krenula po kišnom vremenu bilo je mnoštvo događanja, a za izdvojiti je veliki incident Russella i Bottasa te greška Hamiltona zbog koje je pao na začelje poretka. Ipak, u toj utrci je Božica Fortuna još jednom podarila Hamiltonu drugu priliku koju je on objeručke prihvatio te je nakon crvene zastave došao do druge pozicije, tik iza Verstappena.

VN Portugala je bila još jedna utrka koja je u kalendar ušla kao zamjena za utrke koje su trebale biti održane, ali su otkazane zbog pandemije koronavirusa – ove sezone smo imali pet takvih utrka(Kina, Kanada, Singapur, Japan i Australija). Bottas je na toj utrci izgledao vrlo konkurentno, uz Tursku i najbolje, ali je Hamilton bio taj koji je uzeo drugu pobjedu sezone.

U Španjolskoj je Mercedes izgledao prilično dominantno, ali je Verstappen bio taj koji je na izlasku iz prvog zavoja bio na vrhu poretka. Ipak, Hamilton je dobrom vožnjom i strategijom njegove momčadi uspio doći do pobjede na stazi koja je definitivno odgovarala Mercedesu. Nakon toga smo vidjeli dvije neočekivane najbolje startne pozicije za Ferrari i Charlesa Leclerca koji se u drugom dijelu sezone ipak malo ‘izgubio’.

U njegovom rodnom Monaku je odličnim krugom izbio na vrh poretka nekoliko minuta prije kraja kvalifikacija, a onda je zbog prevelike želje u sekciji bazena udario u ogradu te su kvalifikacije bile završene prije vremena, ali na njegovu sreću je ostao prvi. Kako to obično biva u Ferrariju šlampavost prilikom provjere bolida ih je koštala moguće pobjede na ulicama Kneževine jer su tijekom rekonstrukcije bolida zaboravili promijeniti polomljeni dio osovine na drugoj strani u odnosu na onu s kojom je Leclerc udario u zid. Naravno, kada se u krugu izlaska na stazu vidjelo da to nije popravljeno jedino moguće rješenje je bilo parkirati bolid u garaži te je Leclerc završio svoju utrku i prije nego ju je započeo.

Verstappen je iz te situacije najviše profitirao te je pobijedio ispred Sainza i Norrisa. Bottas je ispao najveći gubitnik utrke jer je prilikom zamjene guma jedan kotač ostao na bolidu te ga mehaničari nisu mogli skinuti sve do povratka u tvornicu. Nakon ‘najelitnije’ utrke sezone u Monaku na red je došla i druga ulična utrka zaredom – VN Azerbajdžana.

U Bakuu smo doživjeli još jedno iznenađenje tijekom kvalifikacija kada je još jednom Leclerc došao do najbolje startne pozicije. Na startu je uspješno odolio napadima Hamiltona, ali je ipak nakon nekoliko krugova bilo vidljiva razlika u brzini te je vozač Ferrarija drastično brzo gubio pozicije. Najveći tragičari utrke su bili Stroll i Verstappen koji su zbog puknuća guma (Pirelli je nakon nekoliko utrka uveo nove, ojačane, stražnje gume) morali odustati iz utrke.

Nakon incidenta Maxa Verstappena je pokazana crvena zastava, a restart utrke je obilježen velikom greškom Hamiltona koji je slučajno upalio ‘brake magic’ te se na ulazu u prvi zavoj prekočio i pao na začelje poretka. Sergio Perez je profitirao i pobijedio po prvi puta u Red Bullu, a na pobjedničko postolje su se popeli Vettel i Gasly.

U Francuskoj su ključne bile strategije momčadi te smo vidjeli kako u Mercedesu i Red Bullu pokušavaju na različite načine doći do pobjede. Verstappen je uzeo pole poziciju, najbrži krug te pobjedu, ali ta pobjeda je izborena teškom mukom u posljednjim krugovima utrke nakon drugog ulaska u bokseve. Perez je prestigao Bottasa te smo imali dva Red Bulla i jedan Mercedes na pobjedničkom postolju. Verstappen i Red Bull su u tom trenutku bili na vrhu poretka te se činilo kako je Mercedes u ‘knockdownu’.

Dvostruki program, kao i prošle godine, je imala staza Spielberg u Austriji. Verstappen je na kraju obje utrke bio prvi, a činilo se kako Hamilton pomalo gubi korak. U tim trenutcima je izgledalo kako ni u Mercedesu ne znaju kako odgovoriti na strateške ‘igre’ Red Bulla, nešto što je u prošlim sezonama bio ‘forte’ momčadi iz Brackleya. VN Štajerske i VN Austrije su donijele još malo napetosti zbog odluka sudaca oko guranja van staze, ali se sve brzo primirilo.

Deseta utrka sezone se vozila na legendarnom Silverstoneu koji je bio ispunjen navijačima te smo nakon dugo vremena imali pravu navijačku atmosferu kakva i doliči utrci Formule 1. Utrkom u Velikoj Britaniji je započeo i ‘eksperiment’ sprint kvalifikacija koje su uvedene kako bi se što više ljudi privuklo petkom i subotom na stazu. Hamilton je u klasičnim kvalifikacijama (koje su se vozile u petak) bio najbrži, ali je u kratkoj sprint utrci izgubio poziciju za nedjeljnu utrku.

U nedjelju smo vidjeli pravu dramu – Max Verstappen i Lewis Hamilton ulaze zajedno u Copse zavoj te ‘deblji kraj’ izvlači Nizozemac koji silovito udara u zaštitnu ogradu te je njegova utrka završena nakon samo pola kruga. Hamilton je zbog toga kažnjen s 10 sekundi kazne te je od tog trenutka krenuo ‘rat’ na relaciji Hamilton – Verstappen i Mercedes – Red Bull.

VN Mađarske je bila posljednja utrka prije ljetne stanke te smo umjesto prilično dosadne utrke gledali vrlo zanimljivu i sadržajnu utrku. Sve je započelo kaosom u prvom krugu gdje je Bottas (pre)kasnim kočenjem iz utrke izbacio Norrisa i Pereza, a Stroll je kriv za incident s Leclercom koji je isto morao okončati utrku nakon samo jednog zavoja. Veću štetu je pretrpio i Verstappen koji se jednostavno našao na krivom mjestu u krivu vrijeme.

Hamiltona je i u tom slučaju pomazila sreća te je bio na prvoj startnoj poziciji tijekom restarta utrke. Ipak, staza na Hungaroringu se sušila vrlo brzo te su svi vozači osim Britanca na kraju formacijskog kruga nakon crvene zastave otišli u bokseve na slick gume, a Lewis je bio jedini vozač koji je u tom trenutku startao s grida. Taj poklon Hamiltona je najbolje iskoristio Esteban Ocon koji je mirnom vožnjom došao do svoje prve pobjede u karijeri.

VN Belgije je ona koju nećemo dugo pamtiti po dobrom utrkivanju nego po lošim odlukama direkcije utrke koja je praktički dodijelila bodove vozačima za kvalifikacijski plasman jer su uvjeti na kišnom Spa-Francorchampsu bili preteški za vozače. Najviše je tu profitirao George Russell koji je na kišnim kvalifikacijama doveo svoj Williams do druge pozicije te stao po prvi puta na pobjedničko postolje, a najveći gubitnici su ostali navijači na stazi koji su ostali uskraćeni za utrku.

Već na sljedećoj utrci u Nizozemskoj smo doživjeli pravi spektakl gdje je domaći mezimac Verstappen odvozio odličnu utrku i uzeo pobjedu u Zandvoortu gdje se nije vozilo od 1985. Triple header je zaključila VN Italije na legendarnoj Monzi gdje smo vidjeli još jedan sudar dvojice konkurenata za naslov prvaka u drugoj utrci na kojoj smo gledali vikend sa sprint kvalifikacijama.

Najveći dobitnik u ‘Hramu brzine’ je bio zasigurno Daniel Ricciardo koji je bez puno problema obranio prvu poziciju i zajedno s Norrisom uzeo prvi 1-2 za McLaren od 2010. u Kanadi. Bottas je na kraju uspio doći do treće pozicije nakon proboja sa začelja poretka zbog promjene pogonske jedinice na svom bolidu, a nakon utrke su suci dodijelili 3 mjesta kazne Maxu Verstappenu na sljedećoj utrci zbog incidenta s Hamiltonom.

Red Bull je zbog te kazne odlučio uzeti novu pogonsku jedinicu u Rusiji te je Verstappen sa začelja došao do druge pozicije u vrlo kaotičnoj utrci. Kako je utrka išla prema kraju tako je nebo nad Sočijem postajalo sve tmurnije te je na samom kraju padala prilično jaka kiša. Neki vozači su se kockali na slick gumama (Norris), a neki su odmah otišli na intermedije i ostvarili dobre rezultate. Hamilton je na VN Rusije došao do brojke od 100 pobjeda u Formuli 1.

U Turskoj je Bottas došao do prve i jedine pobjede u sezoni, a Verstappen je u Teksasu pobjedom povećao svoju prednost u odnosu na Hamiltona. U Perezovom rodnom Meksiku je Nizozemac uspio obraniti pobjedu ispred Hamiltona, a Checo je pred svojim fanovima došao do pobjedničkog postolja i nevjerojatnog veselja u Meksiku.

U Brazilu na legendarnom Interlagosu su krenule ‘igrice’ u trokutu Mercedes – Red Bull – FIA nakon diskvalifikacije Lewisa Hamiltona zbog problema sa stražnjim krilom tijekom kvalifikacija. U utrci je Hamilton imao odličnu brzinu zahvaljujući novom motoru s unutarnjim izgaranjem koji je u Brixworthu pripremljen da traje samo 4 utrke te je doslovno letio stazom. Nakon sprint kvalifikacija je bio peti, a startao je u utrku s desete pozicije. Na kraju je iz drugog pokušaja(prvi je bio neuspješan nakon što su Verstappen i on ušli paralelno u zavoj nakon druge DRS zone) uspio prestići Maxa i doći do vrijedne pobjede i smanjenja zaostatka.

U Kataru, koji je u kalendar ušao kao zamjena za otkazanu utrku u Australiji, Hamilton je dodatno smanjio zaostatak  za Maxom koji je kažnjen, kao i Bottas, zbog ignoriranje žutih zastava tijekom kvalifikacija. Fernando Alonso je sa samo jednim zaustavljanjem u boksevima uspio doći do treće pozicije i pobjedničkog postolja.

Prva VN Saudijske Arabije nam je donijela mnoštvo uzbuđenja, ponajviše zbog dvoboja na samom vrhu. Verstappen nije vrlo dobre kvalifikacije okrunio najboljom startnom pozicijom, već je greškom parkirao svoj Red Bull u zid. To je omogućilo Hamiltonu da prvu fazu utrke mirno vodi, a onda je u drugom dijelu krenuo ‘show’. Izlazak sigurnosnog automobila je izazvao neiskusni Schumacher koji je završio u ogradi, a Red Bull je isprva odlučio kako neće ići na promjenu guma te im se taj rizik isplatio jer je direktor utrke nakon par krugova odlučio pokazati crvenu zastavu.

Nakon toga smo vidjeli puno incidenata, sudara, dodira, a glavni događaj je bio incident kada je Verstappen htio propustiti Hamiltona na pravcu, ali je potonji udario u Red Bull koji je bio ispred njega. Na kraju je Lewis dobio poziciju, a s oštećenim prednjim krilom je uspio mirno privesti utrku kraju i doći na isti broj bodova kao i Max uoči posljednje utrke sezone.

Kraj sezone je kao i proteklih godina bio rezerviran za Abu Dhabi i stazu Yas Marinu koja je uoči ove sezone doživjela nekoliko promjena u konfiguraciji te je bila prilično brža nego do sada. Verstappen je u kvalifikacijama izgledao nadmoćno te je postavio najbrži krug. Ipak, to je na samom startu izgubio od Hamiltona koji je pokazao puno bolji tempo u samoj utrci.

Da se prvenstvo ne bi završilo u prvom krugu utrke, pobrinuo se Nicholas Latifi koji je pet krugova prije kraja izazvao izlazak sigurnosnog automobila na stazu. U Mercedesu nisu imali izbora nego pustiti Hamiltona vani u nadi da će Bernd Maylander do kraja utrke kružiti ispred njega, a u Red Bullu su odlučili otići na sve ili ništa i pozvali Verstappena na promjenu guma.

Svi znamo kako je tih posljednjih nekoliko minuta utrke izgledalo, a meni se čini da je već spomenuta Božica Fortuna odlučila ‘kazniti’ Hamiltona nakon jako dugo vremena. Verstappen je posljedično postao prvak, Sergio Perez heroj zbog kojeg je Verstappen uopće bio u prilici otići u bokseve, a Mercedes i pobjednik i gubitnik. Zasigurno su ovu turbo hibridnu eru htjeli zaključiti s dvostrukim slavljem, ali treba naglasiti kako je Hamilton stvarno izvukao maksimum iz bolida koji nije uvijek bio na očekivanoj razini.

U odnosu na prošlu sezonu kada smo u Abu Dhabiju imali puno oproštaja, ove godine ih je bilo, ali bitno manje. Moramo naglasiti odlazak u mirovinu legende sporta Kimija Raikkonena koji nas je punih 20 godina uveseljavao svojim vožnjama i duhovitim kratkim izjavama. ‘Mlaki’ Bottas je na radost mnogih dobio ‘pedalu’ te ćemo dogodine gledati dva odlična vozača u Mercedesu.

Realno, teško smo mogli dobiti bolju sezonu i uzbudljiviju završnicu od ove. Od odličnih utrka i kontroverznih odluka sudaca do osvajanja naslova u posljednjem krugu sezone. Borbi je bilo mnoštvo na stazi, ali i van staze, a reakcije iz Abu Dhabija gdje je na jednom kraju vladala tuga, a na drugom nevjerojatno veselje je ono što sport čini to što je i zašto ga svi volimo – ponekad pobijediš, ponekad izgubiš.

Naravno, neće svi biti zadovoljni ovakvim raspletom, ali neka ovakvih sezona bude što više u nadolazećim godinama, ma tko god stajao na kraju sezone na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Dogodine nas čeka nešto novo i nepoznato, kako nama, tako i svim momčadima te bismo mogli očekivati i poneko iznenađenje pa su ikakva predviđanja u potpunosti suluda. Nadamo se samo da će pandemija doći svome kraju te da ćemo s velikim veseljem gledati utrke Formule 1.

U ime cijele redakcije GP1.hr portala, naših vrijednih autora i urednika, želim vam se zahvaliti na svim komentarima i porukama podrške te se nadam da ćete i u sljedećoj sezoni biti s nama. Za sljedeću godinu, u kojoj ćemo imati čak 23 utrke, opet planiramo puno zanimljivih sadržaja i tekostova na našem portalu, ali prvo idemo na zasluženi kratki odmor. Do sljedeće godine – LIJEPI POZDRAV! I sretna Vam 2022.

Objava 2021. – godina epskog duela Verstappen-Hamilton za kraj ove ere Formule 1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Izvor: GP1.hr