sport

Abiteboul: F1 treba bolji balans između motora

Renaultov šef Cyril Abiteboul misli da Formula 1 mora pronaći bolji balans prilikom postavljanja budućih regulacija vezanih za F1 motore.

Da podsjetimo, Formula 1 od 2014. godine koristi 1,6 litrene V6 pogonske jedinice, koje su ekološki osvještenije, ali nedavno su održavani sastanci oko promjena koje bi trebale stupiti na snagu nakon 2020. godine.

Na sastanku u ožujku, na kojem su se sastali čelnici FIA-e i proizvođači motora, navodno su dogovoreni smjernice prema kojima će se u budućnosti praviti jednostavniji, jeftiniji i glasniji motori.

Cyril Abiteboul je bio upitan oko vizije i budućnosti Renaultovih motora.

“Motor je srce automobilske industrije i mi mislimo kako bi to morao biti glavni faktor u Formuli 1. Samim time mora se pronaći i bolji balans između F1 motora jer je trenutno grid poredan samo po kvaliteti motora, a razlike su velike, što nije zdravo za ovaj sport. Zato moramo pronaći balans između motora kao pokazatelja kvalitete, ali i činjenice da ekipe s fantastičnim šasijama imaju šanse za uspjeh,” izjavio je Cyril.

“Cijeli svijet nastoji smanjiti emisiju ispušnih plinova iz automobila. Formula 1 jednostavno ne smije okrenuti leđa tome i mora nastaviti s električnim motorima. Renault želi da motori postanu i više električni, ali je protiv toga da postanu potpuno električni,” dodao je Abiteboul.

Rekao je i da Formula 1 trenutno ima prekomplicirane i preteške motore koji ne daju dovoljno konjskih snaga, niti imaju dovoljno dobar zvuk, ali je dodao da je F1 otvorena za rasprave u tom pogledu.

Izvor: GP1.hr