sport

Alfa Romeo i Haas s novim inačicama Ferarijeve pogonske jedinice

Kako bi se održali u utrci za vodećima u prvenstvu, Alfa Romeo i Haas odlučili su preuzeti od Ferrarija najnoviju specifikaciju pogonske jedinice za utrku u Monaku. Ferrarijev šef Mattia Binotto izjavio je kako cijeli proces prelaska na nadograđenu verziju nije bio nimalo lagan te je bilo potrebno puno raditi kako bi se ona prilagodila za Alfu i Haas.

“Bila je to odluka koju nije bilo lako donijeti. Razmišljali smo do zadnje minute o uvođenju,” rekao je Binotto.

Kaže da su zadnjih nekoliko dana dovršavali homologaciju, kako bi novitet na bolidu bio predstavljen već na utrci u Monaku. Ferrarijeva tvornička momčad je u Barceloni sama vozila s novom nadogradnjom, bez dijeljenja sa suradničkim momčadima. No, odluka je pala da se nova jedinica ustupi Alfi i Haasu u nadolazećoj utrci.

Monako je na glasu kao uska i zavojita staza te snaga pogonske jedinice ne igra toliko ulogu kao postavke ovjesa i aerodinamike. Ipak, upoznavanje karakteristika motora i podešavanje istoga, bit će ključno za utrku u Kanadi, koja će ipak imati malo veći fokus na snazi. Haasov šef Gunther Steiner pozitivno gleda na nadogradnju s kojom će se njegova momčad morati pozabaviti.

“Ne znam ni sam kolika je razlika u snazi između nas i Ferrarija i koliko će to utjecati na upravljivost bolida, ali ono što čini razliku jest činjenica da ćemo biti bolji u kontroliranju energije. Nisam posve upoznat oko programiranja motora, ali situacija neće biti puno lošija nego što je sada,” objasnio je Steiner.

Izvor: GP1.hr