sport

Arrivabene: Moramo vratiti naviku pobjeđivanja

Ferrarijev Maurizio Arrivabene smatra kako se u Ferrariju napokon moraju osloboditi straha i pritiska pobjeda kako bi u budućnosti mogli pobijediti Mercedes.

Nakon još jedne neuspješne sezone u kojoj će Talijanska momčad vrlo vjerojatno ostati bez ijedne titule, šef momčadi Maurizio Arrivabene rekao je kako se u momčadi moraju naučiti nositi s pritiskom koji sa sobom nosi borba za titule i osvajanje naslova.

„U ovoj sezoni bilo je područja u kojima smo bili bolji mi, bilo je i onih u kojima je bio bolji Mercedes ali mi smo definitivno izgubili naviku pobjeđivanja. Za njih (Mercedes) uobičajena je stvar imati 1-2 na utrkama dok za nas nije jer nismo dovoljno samouvjereni u naše mogućnosti. U tenisu se takav slučaj naziva „il braccino“ – strah u situacijama kada ste blizu ostvarenja svoga cilja odnosno pobjede.“

U skladu s navedenim, Arrivabene je komentirao i potrebu promjena nekih dosadašnjih navika i prakse rekavši pri tome kako je ono što su u tekućoj sezoni svakako naučili činjenica kako u trenucima kada stvari ne idu prema planu ne treba gubiti vrijeme tražeći krivce i upirući prstom u vozače, inženjere ili bolid.

„Svima unutar momčadi mora biti jasno kako zajedno pobjeđujemo i zajedno gubimo. U sezoni je bilo pogrešaka i od strane momčadi i od strane Vettela, no u takvim situacijama beskorisno je upirati prstom u nekoga i tražiti krivca,“ pojasnio je Arrivabene.

Arrivabene je također dodao i kako momčad mora vozačima pružiti apsolutnu podršku pri čemu se posebno osvrnuo za prvu violinu momčadi Seba Vettela koji je očekivano, bio pod većim pritiskom tijekom sezone.

„Kimi i Sebastian su u mnogo čemu slični, no ipak postoje i neke razlike. Dok primjerice s Kimijem u nekim trenucima morate razgovarati, Sebastian je vozač koji u svakom trenutku očekuje podršku momčadi i to mu je najvažnije.“

Arrivabene smatra kako je upravo i to čimbenik važan za uspjeh pa je u skladu s navedenim dao primjer situacije tijekom i nakon utrke u Monzi.

„Nakon slabijeg nastupa u Monzi, Vettel je bio pod velikim kritikama navijača i javnosti iako svi znamo kako je u toj utrci htio dati sve od sebe i ostvariti uspjeh. Nažalost nije uspio, no takva se negativna atmosfera kasnije odrazila na njegove nastupe i u sljedećim utrkama što je u kombinaciji s nekim problemima na bolidu dovelo do slabijih rezultata,“ zaključio je Arrivabene.

Izvor: GP1.hr