sport

Binotto: Sezonu 2019. smo izgubili u 2018.

Ferrarijev šef Mattia Binotto tvrdi kako je njegova momčad “borbu” u 2019. izgubila još u 2018., kada su dizajnirali bolid za ovu sezonu. No, predsezonska testiranja nisu ukazivala na ovakav ishod jer je u Barceloni u veljači Ferrarijev bolid djelovao vrlo brz, no rezultati početkom sezone su bili loši (uz iznimku Bahreina, gdje su zbog tehničkih problema i pogreške Vettela ostali bez pobjede). Tek u Belgiji, nakon ljetne stanke, su uspjeli doći do prve pobjede u sezoni.

Nakon Belgije su uslijedile još dvije pobjede, pored toga ostvarili su i devet najboljih startnih pozicija – što im je u prethodnim sezonama bila velika boljka. Charles Leclerc je ostvario sedam, najviše od svih u sezoni, a Sebastian Vettel dva pole positiona. Unatoč tome, Mercedes je dominantno došao do oba naslova prvaka.

“Mislim da smo izgubili sve već prošle sezone u procesu dizajniranja ovogodišnjeg bolida. Baza razvoja bolida nije bila dobra i zato nismo bili dobri na startu sezone. Prateći razvoj bolida tijekom sezone vidjeli smo da su naši glavni konkurenti obavili bolji posao. Dakle, to je cijela priča,” rekao je Mattia.

Pored već spomenutog Bahreina, Ferrari je imao još utrka gdje su uprskali stvar: Azerbajdžan (pogreška Leclerca u Q2), Austrija (kvar na Vettelovu bolidu u Q3), Njemačka (kvarovi u kvalifikacijama kod oba vozača i izlijetanje Leclerca u situaciji kad je mogao do pobjede), Rusija (Vettelovo odustajanje), SAD (motor u Leclerca i lom ovjesa u utrci kod Vettela) te Brazil (sudar vozača).

Nakon ljetne stanke imali su dobar niz od tri pobjede i šest pole positiona, što je izazvalo sumnju konkurencije kako u bolidu, konkretno pogonskoj jedinici, koriste neke ilegalne postavke.

“Sezona je bila vrlo napeta. Mnogo posla unutar momčadi, posebno s reorganizacijom ekipe. Pored toga, mislim kako smo dobro napredovali u razvoju bolida tijekom sezone. Sad, kad je sezona završila, okrećemo se novoj sezoni.”

“Znamo gdje smo bili slabi ove godine, i fokusiramo se kako bi te nedostatke ispravili za 2020. Ne znamo kakva će biti situacija početkom nove sezone, nitko to ne može pretpostaviti. Bit će duga sezona, 22 utrke, tako da slika koju budemo imali na prvoj utrci ne mora biti pokazatelj kakav će biti ostatak sezone,” dodao je.

“Bitno je da je momčad ujedinjena, fokusirana i motivirana te uz mnogo truda ćemo pokušati ostvariti dobre rezultate,” zaključio je Binotto.

Izvor: GP1.hr