sport

Brawn traži jasnije objašnjenje odluka o kaznama

Formula 1 treba naći način za bolje pojašnjenje odluka o kaznama nakon kontroverzne situacije na Velikoj nagradi Kanade, rekao je upravljački direktor F1 Ross Brawn. Veliki broj fanova ostao je u šoku kad su vidjeli da je Sebastian Vettel dobio kaznu od pet sekundi za nesiguran povratak na stazu kojim je natjerao Lewisa Hamiltona da izbjegava kontakt u 48. krugu utrke.

Većina smatra da se radi o tipičnom trkaćem incidentu koji suci nisu trebali ni istraživati. Međutim, odluka o kazni došla je nakon pregleda snimke gdje se vide dva Vettelova pokreta volana udesno nakon što se vratio na stazu. To je ujedno bilo i jedino pojašnjenje za kaznu koja je izravno utjecala na pobjednika u ovoj utrci. Daljnjih informacija i objašnjenja nije bilo.

Brawn smatra da ovaj sport treba biti više “otvoren” fanovima u vidu da im barem ponudi dostojno objašnjenje o tome zašto je neka odluka donesena ili zašto neka nije.

“Imam veliko poštovanje prema sucima i njihovom profesionalnom pristupu. Sto posto sam siguran da su oni prvi koji ne bi željeli da kazna odluči pobjednika utrke,” poručio je Brawn.

“U isto vrijeme, razumijem i zbunjenost fanova o tome da onaj vozač koji je prvi prošao kroz cilj nije na najvećoj stepenici postolja. Transparentnost je upravo radi ovakvih stvari bitna, pogotovo u ovako kompleksnom sportu kakav je Formula.”

“U nogometu se, čak i unatoč uvođenju VAR-a (video assistant referee), još uvijek polemizira je li igranje rukom uz tijelo kazneni udarac ili ne.”

“U skladu s tim, korisno bi bilo da FIA počne raditi na tome da suci što bolje objasne odluku fanovima te detaljno izlože činjenice. S obzirom na ono što sam rekao, zaključio bi kako u ovome nema ništa loše.”

Unatoč tome što ima izraženo mišljenje o tome kako unaprijediti sport po pitanju objašnjavanja odluka o kaznama navijačima, Brawn se ogradio od komentiranja Vettelovog slučaja u Kanadi.

“Mogu shvatiti kako se Sebastian osjeća i znam da će se Ferrari žaliti. Također znam da suci imaju veoma težak posao jer odluku moraju donijeti u veoma kratkom vremenskom periodu, a ta odluka može biti ključna u toj utrci.”

“Ne bih zaista komentirao ovaj slučaj, pogotovo radi svoje pozicije,” suzdržan je ostao Brawn.

Izvor: GP1.hr