sport

Briatore: Vettel je previše opsjednut pobjedama u utrkama

Bivši šef Renaulta Flavio Briatore vjeruje kako je najveća pogreška Sebastiana Vettela, koji polako gubi utrku za naslov prvaka, to što se previše trudio pobijediti u utrkama, a nije se koncentrirao na ukupno prvenstvo.

Ferrarijev vozač sada je 67 bodova iza vodećeg Lewisa Hamiltona, a potrebna su prava čuda u zadnje četiri utrke da prestigne Mercedesovog vozača.

Vettel i Ferrari su u dobrom dijelu sezone izgledali bolje od Hamiltona i Mercedesa, ali pogreške, što vozačke, što taktičke, otvorile su vrata aktualnom svjetskom prvaku. Briatore smatra da je prava pogreška u tome što Ferrari nije ‘igrao na duge staze’.
“Pogreške, kao recimo u Njemačkoj i Italiji, su pokazatelj da je Vettel bio preopterećen pobjedama i završio je u sudaru. On ne osvaja prvenstvo, on osvaja utrke, a to tako ne ide,” rekao je Briatore u intervjuu s Nicom Rosbergom.
“Ako izgubite tri od četiri prilike, to je izgubljenih 25 bodova svaki put i teško postane i mentalno nakon toga. Vjerujem da je stres koji imate kao vozač ogroman i ako niste u poziciji da ga kontrolirate i odradite posao do kraja, a pod tim mislim da ne ispadnete iz utrke, onda pobjeđujete. Jer kad ispadnete, to je najgori mogući scenarij, svi to znamo,” dodao je Briatore.
Prisjetio se i kako je sličan razgovor vodio i s Fernandom Alonsom prije nego je osvojio dva naslova svjetskog prvaka 2005. i 2006.
“Trebate mu objasniti da utrka ima 53 kruga, a ne jedan. Sjećam se svog iskustva s Fernandom. Kada želite osvojiti prvenstvo, i završiti treći je bingo. Važno je ostati na stazi. Ako ispadnete, imate 0 krugova za popravak. Cilj mora biti osvajati bodove. Nije važno pobijediti u svakoj utrci. U prvenstvu se bori s bodovima, a ne pobjedama, zaključio je Briatore.

Izvor: GP1.hr