sport

Brown: Ricciardo će nam pomoći u dostizanju sljedeće razine

McLaren je zgrabio vozača kojeg je želio. Daniel Ricciardo vozit će za momčad iz Wokinga od 2021. godine, a doći će na mjesto Carlosa Sainza, koji seli u redove Ferrarija. CEO McLarena potvrdio je da su Australca željeli i prije dvije godine, no tada im je uručio odbijenicu jer mu se činilo da Renault ima bolji projekt.

U sezoni 2018. Renault je osvojio četvrto mjesto konstruktorskog poretka i pritom osvojio gotovo dvostruko više bodova od McLarena. Britanska momčad djelovala je kao prilično kaotično okruženje, a Danielu Ricciardu nedovoljno privlačno kad je odlučio otići iz Red Bulla.

No, kakvu razliku čini period jedne F1 sezone. Ricciardo je maštao o tome kako će voditi Renault prema smanjivanju zaostatka za vodećim timovima, a umjesto toga, francuska je momčad prošle godine ostala debelo iza McLarena. Carlos Sainz si je fantastičnom sezonom priskrbio prelazak u Ferrari, a Ricciardo sada pristao biti njegova zamjena.

“Željeli smo ga prije par godine, ali odlučio je da nam se neće pridružiti. Razgovarao sam s njim o tome u međuvremenu i rekao mi je da smo prolazili kroz prilično slabu sezonu, a bilo je to blago rečeno. Tada još nisam doveo Andreasa Seidla, Jamesa Keya, niti restrukturirao vodstvo momčadi. Bilo je tu mnogo obećanja nakon tako loše sezone i mogu razumjeti zašto je odlučio pričekati i vidjeti kako će se ta situacija razvijati.”

“Sada mu se sviđa kako se razvila, a sviđa se i meni. Vidio je promjene koje smo napravili, Andreasovu sposobnost vođenja momčadi, podršku koju imamo od naših dioničara, prelazak na Mercedesove motore… Mi smo momčad koja je u usponu i mislim da će nam on pomoći u dostizanju sljedeće razine.”

“Dovesti sedmerostrukog Grand Prix pobjednika poput Daniela definitivno je znak da idemo u pravom smjeru”, kaže McLarenov glavni operativac Zak Brown.

Vozeći za Red Bull Australac je pokazao svoje mogućnosti i nema sumnje da je s vozačke strane odličan dodatak McLarenu. Postavlja se pitanje financijske isplativosti jer Ricciardo nije jeftina akvizicija.

“Ono što se priča o plaćama nije precizno, ali on je vrlo dobro plaćen vozač. Ja mislim da je definitivno vrijedan toga, inače ga ne bismo uzeli. Pobijedio je na sedam utrka, a u pravom bolidu sposoban je odmah osvojiti Prvenstvo.”

“S marketinškog stajališta ekstremno je privlačan. Vozač je kojeg je uzbudljivo pratiti, a mislim da će kombinacija s Landom biti izvanredna. Bit će favoriti navijača i na stazi i van nje”, smatra Brown.

McLaren je momčad slavne prošlosti, ali na pobjedu čeka još od posljednje utrke sezone 2012. Krajem prošle sezone Carlos Sainz došao je do pobjedničkog postolja, što je McLarenu bio prvi plasman među prva tri od Velike nagrade Australije 2014.

Izvor: GP1.hr