sport

Ferrari: F1 bi pogriješila kad bi odustala od Pirellija

Šef momčadi Ferrarija Maurizio Arrivabene smatra kako bi odustajanje od Pirellija te odabir novog dobavljača guma bila loša odluka jer bi time izgubili iskustvo koje su proteklih godina skupljali zajedno s Pirellijem.

Vlasnici Formule 1 Liberty Media trenutno ima prijave od strane Pirellija i Hankooka na natječaju za dobavljača guma u periodu od 2020. do 2023. Obje su tvrtke zadovoljile tehničke zahtjeve FIA-e te preostaje još konačna odluka tko će biti ekskluzivni dobavljač guma za momčadi u navedenom razdoblju.

Unatoč nekim teškim razdobljima za Pirelli tijekom njihovog dobavljanja guma od sezone 2011., Arrivabene je mišljenja da bi odustajanje od nastavka suradnje s Pirellijem bila pogreška zbog svih naučenih lekcija i stečenih iskustava tijekom teških razdoblja.

“Konačna odluka je u rukama Liberty medie. Već dugo radimo s Pirellijem. Imamo dobru međusobnu suradnju, zajedno smo prošli neka teška razdoblja iz kojih smo izvukli pouke. Uzimajući to u obzir, pogrešno bi bilo ne nastaviti tu suradnju,” izjavio je Arrivabene.

Još od povratka u F1 2011. Pirelli se susreće s izazovom da proizvede gume koje razinom potrošnje donose uzbuđenje i bolje utrkivanje a s druge strane trebaju biti dovoljno izdržljive da vozači mogu voziti na maksimumu. Pronaći pravi balans između to dvoje nije lako, te prema riječima Rossa Brawna treba dobro razmisliti i odvagati sve opcije prije konačne odluke o dobavljaču guma nakon 2019.

“Pirelli nema lagan zadatak. Trebaju proizvesti gumu koja će razinom potrošnje učiniti utrkivanje zanimljivijim no s druge strane trebaju proizvesti gume pomoću kojih će vozači izvući maksimum iz njihovih bolida,” izjavio je Brawn u Meksiku.

“Nije jednostavno naći pravi kompromis između potrošnje i izdržljivosti, no naći optimalan kompromis je važno za F1 jer gledatelji žele akciju na stazi te vozače koji voze na rubu i izvlače maksimum iz bolida. Akciju i atraktivno utrkivanje žele svi, i gledatelji i vozači,” zaključuje Brawn.

Izvor: GP1.hr