sport

FIA potvrdila Mercedesov dizajn kotača nakon Ferrarijevog upita

FIA je dala zeleno svjetlo Mercedesu za korištenje novog dizajna kotača. Središte kotača i naplatci detaljno su analizirani od strane FIA-e nakon Ferrarijevog upita o legalnosti, pa momčad iz Brackleyja takva rješenja može koristiti i u nadolazećim utrkama.

Izvori govore o tome da se momčad iz Maranella ispitivala o samom dizajnu zadnjih kotača koje je u posljednjim utrkama koristio njihov konkurent za ovogodišnji naslov. Najviše ih je zanimao razlog zašto Mercedes može koristiti naplatke s rupama koji su vrlo slični onima koje je koristi Red Bull 2012. godine, a koji su zabranjeni nakon VN Kanade iste godine.

Tada je Red Bull bio primoran napraviti izmjene na svom dizajnu naplataka jer su rupe koje su kanalizirale zrak od kočnica prema vanjskom dijelu kotača smatrane pomičnim aerodinamičkim uređajem.

Ferrari je posebnu pažnju posvetio Mercedesovom dizajnu kotača zbog njihovog očitog napretka u performansama, počevši od VN Belgije. Baš tada je Mercedes predstavio svoj novi dizajn s ciljem boljeg upravljanja temperaturom u zadnjim gumama. Takav novi dizajn dodatno je unaprijeđen na VN Singapura, gdje je momčad iz Brackleyja još jednom imala najbrži bolid, što je bilo veliko iznenađenje s obzirom na karakteristike staze.

Dodatna pažnja na ovaj dizajn skrenuta je nakon što su ‘procurile’ slike unutrašnjosti gume, gdje su vidljive rupe koje podsjećaju na Red Bullov zabranjeni dizajn.

Kako bi raščistio stvari, Ferrari se odlučio FIA-i poslati upit o legalnosti dizajna. FIA-ino istraživanje zaključilo je da se Mercedesov koncept značajno razlikuje od onog Red Bullovog iz 2012., te da je u potpunosti u skladu s pravilnikom.

Izvor: GP1.hr