sport

FIA traži jednostavnije F1 motore u budućnosti

FIA će se danas u Parizu sastati s vodećim svjetskim proizvođačima automobila kako bi raspravili pravila vezana uz motore Formule 1 koji bi se trebali uvesti iza 2020. godine, a vrhovno tijelo sporta navodno traži jednostavnije, jeftinije i manje pouzdane motore.

Mišljenja su podijeljena. Da li Formula 1 treba nastaviti s hibridnom turbo erom ili se vratiti na jednostavije i glasnije motore? Rasprava zasigurno neće teći u jednom smjeru.

FIA je stoga pozvala sve trenutno proizvođače pogonskih jedinica u Formuli 1 te neke koje nisu niti na bilo koji način uključeni u sport. Ali su za FIA-u njihova mišljenja izuzetno korisna.

Sastanku bi trebao prisustvovati i Lamborghinijev šef Stefano Domenicali koji će predstavljati Volkswagen grupu, a uz njih bi se navodno trebali pojaviti Cosworth te još jedan neimenovani japanski proizvođač.

FIA-in predsjednik, Jean Todt, poručio je kako bi on htio vidjeti Formulu 1 na nešto drugačijem putu gdje je tehnologija povučena iz sporta kako bi se poboljšao show.

“Ako me provedete kroz bolid Formule 1, mislim da su bolidi previše sofisticirani. Vjerojatno imaju previše visoke tehnologije koja nije potrebna u sportu,” rekao je Todt.

“To je vrlo osjetljiva točka jer jedna strana traži evoluciju motora i bilo bi jako teško reći da vrh motosporta ne prati evoluciju. Ne mislim na autonomne bolide ili povezane bolide u Formuli 1, ali s tim se svijet suočava i to je ono s čim se proizvođači suočavaju. Elektronika u bolidima i snage koje su potpuno drugačije. Moramo vidjeti kako ćemo to prenijeti u motosport i, naravno, uključiti to u Formulu 1.”

“Ipak, mislim da je to preskupo, prekomplicirano i na neki način previše pouzdano. Šokiran sam kada vidim prve dane testiranja u Barceloni. Sjećam se u svoje vrijeme kada smo mogli napraviti par krugova. Bili smo oduševljeni: “Fantastično, napravili smo pet krugova”. Sada gledam bolide koji voze 70 ili 80 krugova. Oni rade laboratorije u zgradama gdje nitko nema pristup,” dodao je Todt.

Glavni problem bit će to što će proizvođači morati odlučiti hoće li nastaviti s elektronikom u budućim motorima Formule 1. Proizvođači žele nastaviti tim smjerom, ali Todt nije uvjeren da je elektrika pravi put za utrkivanje.

Veliko ograničenje električnih automobila je autonomnost i brzina punjenja. Najbolji automobil ima autonomiju za nekih 200 kilometara, a puni se šest do sedam sati. Vidim dobru budućnost električnih automobila u gradovima i to je razlog zašto promoviramo prvenstvo električnih bolida jednosjeda u gradovima. Puno automobila su još uvijek dizeli, puno ih je hibridnih ili sa smanjenim motorima ili s turbom ili s obnovom energije. Vidim budućnost u gorivim ćelijama. Vjerojatno su gorive ćelije kompletno druga tehnologija gdje automobili mogu voziti 600 ili 1000 kilometara i puniti se tri minute. Razmatramo uvođenje gorivih ćelija u jednu kategoriju motosport u budućnosti. Ali ako govorimo o Formuli 1, ona mora biti pogonjena konvencionalnim motorom. To ne znači da ćemo se vratiti na ono što smo imali prije 10 godina. To se nikad neće dogoditi,” zaključio je Todt.

Izvor: GP1.hr