sport

Formula 1 povećala dozvoljenu količinu goriva za 2019.

Strateška grupa Formule 1 je odlučila podići granicu dozvoljene količine goriva sa 105 na 110 kilograma u 2019 kako bi pomogli vozačima da koriste punu snagu motora cijelo vrijeme.

FIA je također potvrdila kako će do svibnja odlučiti o pravilima oko pogonskih jedinica za 2021. što je bila i sugestija šef Ferrarija Maurizija Arrivabenea prošlog tjedna.

Promjene vezane uz količinu goriva, koje su donešene jučer u Parizu te čekaju samo odobrenje od strane Svjetskog motosport vijeća, dočekane su pozitivno od strane momčadi.

Povećanom potrošnjom zbog većem downforcea te bržim krugovima zbog prošlogodišnjih aero promjena, momčadi su morali veći fokus stavljati na potrošnju goriva u utrkama, što često nije popularno kod navijača.

Za 2019. je također potvrđena i odvojenost težine bolida i vozača te će tako minimalna težina vozača iznositi 80 kilograma. Vozači će morat nositi i biometrične rukavice radi sigurnosnih razloga.

Također, nastavljaju se rasprave na temu povećanja preticanja u Formuli 1. FIA je naglasila kako želi donijeti odluke do kraja ovog mjeseca što je zapravo i krajnji rok za donošenje odluka o promjeni pravila za 2019.

FIA je predstavila i posljednju verziju prijedloga pravila za pogonske jedinice za 2021. godinu. Naglasili su kako će motori biti 1.6 litreni V6 turbo hibridi bez MGU-H.

Iako odluka o napuštanju MGU-H pokazuje kako nije ugrozila stav Libertyja po pitanju sustava obnove energije, ostali elementi paketa za 2021. ostaju kao predmeti rasprave.

Određeni izvori kazuju kako FIA i Liberty imaju drugačije poglede na neke aspekte završnog koncepta.

FIA je izjavila kako će se njihov tehnički odjel sastati sa sadašnjim i budućim proizvođačima motora kako bi raspravili o ostalim detaljima s ciljem da pravila 2021. budu finalizirana do kraja svibnja.

Izvor: GP1.hr