sport

Hamilton: Ovo nam je podsjetnik kako se opasnim sportom bavimo

Na Velikoj nagradi Bahreina do svoje 95. pobjede u F1 karijeri stigao je Lewis Hamilton, no nakon utrke se malo pričalo o vožnji i rezultatima. Tema broj 1 bila je zastrašujuća nesreća Romaina Grosjeana u prvom krugu, iz koje je Francuz srećom uspio pobjeći bez težih ozljeda.

Nakon kontakta s bolidom Daniila Kvjata, Grosjeanov Haas je direktno udario u zaštitnu ogradu. Bolid se pritom doslovno prepolovio te momentalno zapalio, a život francuskog vozača spasio je “halo” te brza reakcija – njega pri izlasku iz bolida i medicinskog tima koji je priskočio u pomoć unutar nekoliko sekundi.

O tom incidentu, Hamilton kaže: “Ja sam stvarno zahvalan da je halo odradio svoje, moglo je biti mnogo gore. Mislim da je ovo podsjetnik nama, ali i ljudima koji gledaju, kako je ovo opasan sport. Zbog toga pritišćemo do krajnjih granica, poigravamo se s tim granicama, ali treba prema tome imati i respekta.”

Uslijedila je dugačka stanka dok su službe na stazi sanirale mjesto nesreće. Vozači su gotovo sat vremena čekali nastavak utrke, a Hamilton je uspio sačuvati koncentraciju pa pri drugom startu ponovno obraniti svoju vodeću poziciju i kasnije prilično suvereno doći do 11. pobjede u ovoj sezoni.

“Fizički je stvarno bilo teško. Dogodila se ta stanka na početku. Morate se koncentrirati, izaći na start i dobro startati, a onda prekid od 45 minuta ili jednog sata pa čekanje… Lako je onda iskoračiti iz prave zone.”

“To je bilo nezgodno, a kad smo se vratili, Red Bull je imao brzinu danas i vozio sam punim gasom cijelo vrijeme kako bih održao prednost. Uspio sam odgovoriti Verstappenu kad je trebalo. Bilo je dosta proklizavanja i nisam bio siguran kako će se sve odviti na kraju, ali zahvalan sam momčadi. Odradili su odličan posao sa strategijom i prava je privilegija biti ovdje i ostvariti rezultat poput ovoga”, rekao je Britanac nakon utrke.

Red Bull se morao zadovoljiti drugim mjestom, iako je Max Verstappen veći dio utrke bio vrlo blizu Hamiltona. Njihovom dobrom raspoloženju pridonio je i Alexander Albon osvajanjem treće pozicije.

F1 zajednica ostaje u Bahreinu jer se već za tjedan dana vozi druga utrka na istoj lokaciji, ali na drukčijoj konfiguraciji staze.

Izvor: GP1.hr