Honda / Testovi

Honda CR-V 1,6 i-DTEC 2WD Lifestyle NAVI

Honda CR-VHondin SUV CR-V pravi je globalni automobil, jer ne samo da je u prodaji gotovo svugdje u svijetu, već se i proizvodi u SAD-u, Japanu, Meksiku, Tajlandu, Kanadi, Indoneziji, Kini i Velikoj Britaniji. Krenulo je prije dvadeset godina i danas imamo na tržištu redizajniranu četvrtu generaciju.

Honda CR-V za 2015. donosi klasičan redizajn. Radi se o blagim stilskim promjenama i dosta novoga ispod poklopca motora, kako to obično znamo reći za sve što je novo, a nije domah uočljivo.

Kromirani dijelovi prednje maske vizualno se spajaju s LED obrubom rasvjetnih tijela čineći jedinstvenu cjelinu koja stvara dojam šireg, elegantnijeg vozila. Tome pridonose i dugački, četvrtasti, kromirani obrubi svjetala za maglu te istaknut i u srebrno obojan donji dio branika. Kromirana letvica iznad stražnje registarske pločice pruža se do stražnjih rasvjetnih tijela, u koje vozualno uranja kako bi se postigao jednak efekt kao na prednjem dijelu vozila pa sada sa svih strana automobil izgleda daleko dinamičnije, elegantnije, luksuznije.

Iz ponude motora izbačen je 2,2-litreni turbo diesel, a umjesto njega je u ponudi snažnija od dvije izvedbe manjeg, 1,6-litrenog motora. Tako sada imamo izvedbu spomenutog motora od 88 kW (120KS) i 116 kW (160 KS). Uz to je u ponudi i dvolitreni benzinac maksimalne snage 114 kW (155 KS).

Isprobali smo CR-V sa slabijim dieselskim motorom, koji dolazi u kombinaciji isključivo s ručnim mjenjaćem i prednjim pogonom. On je namijenjen svima koji su mišljenja da SUV nije terenac, već da se radi o trendovskom obiteljskom automobilu. Takvima CR-V s najslabijim motorom pruža komfornu unutrašnjost i zavidan volumen prtljažnog prostora uz nižu potrošnju goriva.

Populranost SUV-a je značajna i sve više ljudi daje predsnot SUV-u u odnosu na monovolumen ili karavan, kada odabire automobil za svoju obitelj. To je fenomen koji je teško objašnjiv bez stručne psihološke analize potencijalnih i sadašnjih kupaca. Naime, puno je teže postići performanse i komfor putovanja karavanom u SUV karoserijskom obliku, a o potrošnji goriva, odnosno aerodinamici vozila, koja na to ima značajan utjecaj, bolje da ne govorimo. No, kako bilo da bilo, SUV-i su u trendu i svaki proizvođač želi u tom segmentu pružiti maksimalno.

Honda je s redizjniranim CR-V-om četvrte generacije otišla prilično daleko u svim elementima koji vožnju čine ugodnom. Dobra zvučna izolacija, ovjes koji maksimalizira osječaj vožnje u limuzini, uz komfor prostrane kabine, osnova je za ugodu na duljim putovanjima. Sve to je na zavidniom nivou i kada se spomenutom dodaju elementi poput navigacijskog uređaja na tzv. infotainment sustavu s dodirnim zaslonom dijagonale 7 inča i kamerom za vožnju unatrag te brojnim sigurnosnim i elementima komfora, dobivamo SUV, koji je stvarno u stanju zamijeniti prije spomenute, a danas više ne jako atraktivne kategorije vozila.

Na kraju još ostaje priča o motoru. Naime, vjerojatno vam se čini premalo 120 KS za veliki SUV, no na sreću to je samo dojam koji ostavljaju brojke iz kataloga. Motor je dovoljno snažan i za dinamičniju vožnju, mjenjač precizan, kao što smo i navikli kod japanske marke koja gradi svoj imidž na utrkama pa je sve baš onako kako su u Hondi i zamislili, ponudivši tržištu ovakvu kombinaciju.

Potrošnja nije pretjerana, ali nije rekord štedljivosti. Testni automobil imao je prosječnu potrošnju oko 8 l, ovisno o testnoj ruti i to je danak prije spomenutom, odnosno pokazatelj da SUV može biti izvrstan spoj više koncepcija, pravi Crossover, ali postoje fizikalni zakoni i sve ima svoje granice.

Sve u svemu, Honda je napravila dobar posao i svijetu nudi prilično atraktivan SUV. Redizajnirani CR-V u skladu je s današnjim tehnologijama i čak i s ovim slabijim motorom može pružiti dovoljno zadovoljstva svima, koji ne pomišljaju na vožnju po terenu. Za ovakvu pogonsku kombinaciju dostupna su četiri serijska paketa opremljenosti. Za sve ostale, tu su snažnije izvedbe s pogonom na sve kotače, no o tome nekom drugom zgodom.

Početna cijena za diesel je 239.800 kn.

Tags: / /