sport

Honda potpuno redizajnirala motor za 2017.

Hondin motor za 2017. godinu imat će revidiranu arhitekturu i drugačiji izgled, potvrdio je tehnički direktor McLarena, Tim Goss.

Dugo se nagađalo oko Hondinih planova za velike promjene na pogonskoj jedinici, ali tek je sada obznanjeno kolike će te promjene biti.

Međutim, uvijek postoji debata oko prednosti i nedostataka ‘size zero’ koncepta s kojim se Honda vratila u Formulu 1 2015. godine.

Honda je dugo tražila dizajn koji ima usko pakiranu pogonsku jedinicu pa su tako razdvajali turbinu i kompresor smještajući ih između cilindara posloženih u slovo V.

Takav dizajn je suprotnost Mercedesovom konceptu koji je također razdvojio turbo i kompresor, ali su ih smjestili na potpuno druge strane motora.

U intervjuu za službenu stranicu McLarena, tehnički direktor Tim Goss potvrdio je da je Honda potpuno redizajnirala svoju pogonsku jedinicu.

Mogućnost radikalnih promjena na motoru omogućena je odbacivanjem tokenskog sustava razvoja motora.

“Token sustav koji se odnosio na razvoj motora proteklih nekoliko sezona je prekinut. U 2017. Hondina arhitektura motora i izgled su promjenjeni kako bi poboljšali performanse i potrebe paketa. Nova pogonska jedinica bazira se na puno lekcija iz protekle dvije sezone, ali je posebno redizajnirana za ovu,” objasnio je Goss.

Izvor: GP1.hr