sport

Irvine: Vettel ne zaslužuje titulu četverostrukog prvaka i šteti Leclercovim šansama

Bivši vozač Ferrarija, Eddie Irvine, nije baš najveći fan lika i djela Sebastiana Vettela. Rekao je za njega da ne zaslužuje titulu četverostrukog prvaka, kao ni status prvog vozača Ferrarija.

Eddie Irvine bio je u Formuli 1 od 1993. do 2002. godine, a za Ferrari je vozio četiri sezone. Posljednja u talijanskoj momčadi bila mu je 1999., kad se nakon ozljede Michaela Schumachera borio za naslov prvaka s Mikom Hakkinenom pa završio na drugom mjestu.

Kad je moderna Formula 1 u pitanje, Irvine je veliki kritičar Sebastiana Vettela i ne sviđa mu se hijerarhija u bivšoj momčadi. Smatra da bi se Ferrari trebao koncentrirati na Charlesa Leclerca i dati mu status prvog vozača.

“Rekao sam to na početku godine pa su svi poludjeli. Sebastian je poput glinenog goluba. Mislio sam da Leclerc ima dobru priliku pobijediti ga jer ne mislim da Vettel zaslužuje titulu četverostrukog prvaka. Mislim da je vrlo dobar vozač, ali čini puno pogrešaka i nikad nisam mislio da je baš tako brz”, rekao je Irvine.

Prema Irvineovom mišljenju, Vettel je svoje slabosti pokazao u sezoni kad mu je kolega u Red Bullu bio Daniel Ricciardo, a ove godine ponovno u dvobojima s Leclercom. Eddie se pita zašto je Ferrari uopće doveo Nijemca.

“Vettel je dobio izvanredan ugovor s Ferrarijem. Bio sam iznenađen kad su ga uzeli jer je u to vrijeme bivao uništavan [od strane Ricciarda]. Mislim da se Ferrari treba koncentrirati na Leclerca, ali vidjeli smo ove godine da se Vettela nije smjelo žrtvovati jer je četverostruki prvak svijeta. Gubili su pobjede u utrkama zbog toga.”

“Znam Mattiju Binotta vrlo dobro. On je moj bivši inženjer i pametan tip. Jako je smiren, ali mislim da je ovo jedna od teških stvari koje treba riješiti jer Vettel može štetiti Leclercovim šansama za osvajanje titule, što ne mislim da Bottas može napraviti Lewisu.”

“Jedini vozač koji se može utrkivati na istom nivou kao Hamilton je Leclerc. Pogledate li Vettela, svaki put kad je u nekoj tijesnoj utrci, završava na drugom mjestu. Hamilton uvijek uništava Vettela u izravnom utrkivanju, a pogledajte što je Leclerc napravio Hamiltonu u Monzi. Vjerojatno je to bilo ilegalno, ali savršeno napravljeno pa ga je bilo teško kazniti zbog toga. Bilo je predivno i zato želim češće vidjeti Leclerca u borbama s Hamiltonom rame uz rame”, poručio je Irvine.

Izvor: GP1.hr