sport

Leclerc: Voziti ulicama svoga grada velika je čast, sve ću napraviti za pobjedu

Charles Leclerc drugi će put voziti Veliku nagradu Monaka u Formuli 1, a prvi put u bolidu Ferrarija. Prošle godine vozio je Sauber i nije se dobro proveo, a sada najavljuje kako će napraviti sve da bi pobijedio na domaćoj utrci.

Mnogi aktualni vozači Formule 1 žive u Monte Carlu, ali Velika nagrada Monaka prava je domaća utrka jedino Charlesu Leclercu. On je tek treći monegaški vozač u povijesti Formule 1, a sada se priprema za svoj prvi nastup u Kneževini u statusu Ferrarijevog vozača.

Prije godinu dana bio je vozač Saubera, kada je doživio kvar kočionog sustava pa pogodio Toro Rosso Brendona Hartleya. Ove godine pred mladim je vozačem nevjerojatno iskustvo – vozit će bolid Ferrarija ulicama po kojima se u djetinjstvu autobusom vozio u školu. Kaže, cilj je dobar rezultat za njega i za momčad iz Maranella.

“Domaća Velika nagrada, to je uvijek vrlo poseban vikend u godini. Ovaj put dolazim ovdje sasvim u crvenom, sa svojim Ferrarijem i postoji prilika za vrlo dobar rezultat. Dakle, pritiskat ćemo.”

“Za mene je velika čast voziti ovim ulicama. Neobično je to jer to su iste ulice na kojima sam odrastao, vozio se autobusom u školu. Prolaziti tim ulicama u bolidu Formule 1 je poseban osjećaj”, kaže Leclerc.

Ferrarijev 21-godišnjak bio je na pragu svoje prve pobjede u Formuli 1, kada mu je na Velikoj nagradi Bahreina utrku kompromitirao kvar na motoru. Na ulicama Bakua također je izgledao kao kandidat za pobjedu, dok nije svoj Ferrari “zakucao” u zid na kvalifikacijama.

Sada ima priliku doći do svoje prve pobjede u Formuli 1 na domaćoj utrci u Monaku. Naravno, to neće biti lako ostvariti. Ne pored ovako moćnog Mercedesa, koji je sezonu otvorio s pet dvostrukih pobjeda.

“Očigledno je da smo imali loš početak sezone. U sporim zavojima staze u Barceloni stvari nisu izgledale odlično, ali u Monaku je ipak značajno drukčije. Pokušat ćemo okrenuti stvari u pravom smjeru. Neće biti lagano, ali dat ćemo sve od sebe.”

“Mislim da smo za vrijeme prošlotjednih testova uspjeli dokučiti neke stvari. Nije to dovoljno da bismo dosegnuli razinu Mercedesa, ali mislim da smo nešto vremena ugrabili. Moramo nastaviti s radom, pokušati shvatiti zašto nam se događaju veliki problemi. Naši inženjeri rade na tome”, rekao je monegaški vozač.

Uoči nastupa na ulicama svoga grada, Leclerc je peti u poretku vozača. Na petom mjestu završio je sve utrke ove godine, osim Velike nagrade Bahreina, na kojoj je bio treći.

Izvor: GP1.hr