sport

Liberty Media će predložiti momčadima proračunska ograničenja

Momčadi su obaviještene kako će komercijalni vlasnik F1, Liberty Media, otkriti svoje planove za ograničenja proračuna momčadi, i to najkasnije do kraja ove godine. Ovu ideju je zagovarala FIA 2009. godine, no tada su se momčadi tome usprotivile. To je bila loša vijest za nove timove (Lotus, Virgin, HRT i USF1) koji su ušli u projekt stvaranja momčadi prvenstveno zbog obećanja o ograničavanju troškova. Rezultat izuzetno visokih troškova je jasno vidljiv, niti jedna od tih momčadi više ne postoji. S obzirom da visoki troškovi ponovno izazivaju zabrinutost, metoda budžetskog ograničenja bi mogla omogućiti manje razlike među momčadima i samim time zanimljivije utrke. Glasine govore o tome da bi se ova ograničenja potencijalno mogla uvesti 2021. godine, a maksimalni dopušteni troškovi kretali bi se oko 150 milijuna dolara.

Haasov Guenther Steiner tvrdi kako će njegova momčad podržati ovu inicijativu, te očekuje da će imati uvid u detaljne planove do kraja godine.

“Cilj Liberty Medie je da nam do kraja godine prezentiraju osnovne informacije o načinu provođenja ovog prijedloga. Vjerojatno nismo niti blizu ograničenja, ali ne želimo biti previše agresivni po tom pitanju jer moramo konstantno rasti kao momčad.”

Steiner tvrdi da čak i vodeće momčadi (Mercedes, Ferrari i Red Bull) zagovaraju ovaj prijedlog.

“Razlika u brzini je jednostavno prevelika. Čak sedam momčadi ne može držati korak s vodećim trojcem. Mislim da to svi shvaćaju.”

Posljednji put je ovaj prijedlog propao, no čini se da konačno postoji konsenzus između momčadi i vlasnika F1.

Izvor: GP1.hr