sport

Malezija neće produžiti ugovor nakon 2018.

Malezija neće produžiti svoj ugovor za domaćinstvo Formule 1 nakon što trenutni ugovor istekne krajem 2018. godine, potvrdio je malezijski ministar turizma i kulture.

Budućnost malezijske utrke postala je upitna još prošlog mjeseca nakon sastanka dioničara Sepanga i ministra financija. Povod za sastanak bila je slaba prodaja ulaznica i najslabija televizijska gledanost u povijesti VN Malezije.

Malezijski ministar mladih i sporta, Khairy Jamaluddin, ranije je rekao da je održavanje utrke jednostavno preskupo te da će njegova zemlja odustati od Formule 1 i fokusirati se na sve popularniji MotoGP.

Sepang ima ugovor još dvije godine, ali ministar turizma i kulture, Nazri Abdul Aziz, potvrdio je da ugovor neće biti produžen.

“Trenutni ugovor traje od 2016. do 2018. Kada završi, ovdje više neće biti Formule 1. Posjeta Formuli 1 je u padu i slaba je zainteresiranost. Trošimo oko 300 milijuna ringita (97 milijuna dolara) svake godine. Troškovi F1 domaćinstva porasli su 10 puta u usporedbi s troškovima kada smo prvi put održavali utrku,” objasnio je Aziz.

Ova vijest ne govori u korist svijetle budućnosti Formule 1. Već za iduću sezonu su upitne utrke u Kanadi, Njemačkoj i Brazilu, a ranije se i Singapur izjasnio da vjerojatno odlazi iz kalendara. Ako su F1 počele napuštati financijski dobro potkovane azijske zemlje, veliko je pitanje što će se dogoditi s legendarnim europskim stazama.

Izvor: GP1.hr