sport

Najava VN Emilije Romagne: Skraćeni romantični vikend

Ovog vikenda iz ormara nostalgije vadimo još jednu stazu i oblačimo pomalo težak kaput sjećanja – VN Emilije Romagne na slavnoj Imoli. Iznimno bogatu povijest ove staze pripremila je naša Mia, a nakon Portugala evo nas ponovo na stazi iz bliže prošlosti Formule 1.

Vozačka mjesta se polako popunjavaju, dobili smo potvrdu da postojeći dvojac u Alfa Romeu ostaje i sljedeće sezone, a tokom ovog vikenda možemo očekivati još novosti. Trenutno je najaktualnije mjesto u Red Bullu pored Max Verstappena, a nakon potvrde ostanka Pierrea Gaslya u AlphaTauriju, tj. odgode mogućeg povratka u Red Bull, jačaju glasine o dolasku Sergia Pereza ili Nice Hülkenberga, pošto Alexander Albon razočarava iz utrke u utrku. Christian Horner još uvijek podržava Alexa te je rekao da će dobiti priliku da dokaže da je zaslužio ovo mjesto:

“Naš prvi i najvažniji prioritet je pružiti Alexu priliku da dokaže da je dovoljno dobar. Ne zaboravimo kad je prošle godine uskočio u bolid, nadmašio je Pierrea značajno do kraja 2019. Dakle, ako bismo ih trebali zamijeniti, zašto bi bilo drugačije?”

Horner dalje potvrđuje kako je aktualni RB16 pomalo kompliciran za voziti, a najbolje ga je naravno ukrotio Max. Približava se Red Bull pomalo Mercedesima u kvalifikacijama, koji su, kako kažu, odavno prestali razvijati ovogodišnji bolid. Pored tolike opuštenosti, prvi čovjek Mercedesove momčadi je održao obećanje Georgeu Russellu, a to je da će sljedeće godine svakako imati mjesto na gridu, unatoč najavama o odlasku iz Williamsa zbog dolaska Sergia Pereza.

Checoju odgovara i odlazak obojice vozača iz Haasa koji nije bio baš toliko neočekivan, a jednom od njih, Romainu Grosjeanu, omogućio je da olakša dušu i prizna kako je bolid trenutno najlošiji na gridu s neobjašnjivim problemom pregrijavanja zadnjeg dijela bolida. Doduše, problem je možda i obrnute naravi, prema Garyu Andersonu, treba poraditi na zadržavanju temperature, tj. suzbijanju nekontroliranog hlađenja tog dijela bolida. Sve to upućuje na moguće slične probleme i kod Ferrarija, samo talijanska momčad ipak ima više resursa za rješavanje ovakvih zagonetka, a za ovu stazu predviđaju da će odgovarati njihovom SF1000. U Haasu su naravno razmotrili prelazak na drugog dobavljača dijelova i motora, ali prema njihovim riječima, to ne bi bilo fer prema Ferrariju nakon svega što su zajedno prošli.

I dok Renaultovi juniori trenutno testiraju u Bahreinu, nakon odličnih nekoliko utrka došlo do staze (Algarve) koja je, kako kaže Daniel Ricciardo, otkrila nove probleme na njihovom bolidu. Ipak u Enstoneu su i dalje zadovoljni napretkom jer bolid sada ima ‘glavu i rep’, te se nadogradnje donose zato jer donose pomak, a ne da bi se tek vidjelo hoće li ili neće funkcionirati. Takav slučaj očito imamo u McLarenu, gdje se čini da Lando i Carlos osjećaju veliko olakšanje kada je na onom drugom red da isproba nove nadogradnje. No, borba između ova dva tima se nastavlja već treću godinu za redom za treće mjesto u poretku, a ove godine im se pridružio i Racing Point.

Ipak, jasno je da većina momčadi sve više i više testira komponente za 2021. godinu, prvenstveno podnicu koja sljedeće godine više ne smije imati nikakve otvore na bočnim stranama bolida. Potrebno će biti poraditi i na stražnjem difuzoru, a većinu toga je potrebno “podrezati”. Ovog vikenda nema slobodnih treninga u petak, tako da će na subotnjem slobodnom treningu biti prilična gužva.

Sukladno tome, smanjio se i broj dostupnih guma. Umjesto dosadašnjih 13, momčadi će na raspolaganju imati 10 setova guma za svakog vozača tijekom vikenda, po dva seta tvrdih, dva seta srednje tvrdih i šest setova mekih guma. Staza je na novo asfaltirana od posljednje utrke Formule 1, što znači da je podloga općenito prilično glatka i ne radi previše “stresa” za gume. Zbog toga su odabrane gume iz sredine ranga, koje odgovaraju prosječnim zahtjevima ovakvih staza. Međutim, površina je još uvijek prilično neravna i postoje nezgodni rubnjaci, što znači da je važno pronaći optimalnu postavku i držati se trkaće linije. Momčadi, osim donekle AlphaTaurija, nemaju skoro nikakvih podataka na koje bi mogli računati kod podešavanja bolida, nešto slično mogu donekle uzeti od utrke u Mugellu.

Pored sve romantike i povijesti vezane uz ovu stazu, potrebno je ipak priznati nešto bitno i važno za sadašnjost, a to je vrlo ograničena mogućnost pretjecanja na ovoj stazi. DRS zona je samo jedna, od posljednjeg zavoja Rivazza pa sve do “zloglasnog” i “osakaćenog” Tamburella, tj. preciznije – Traguarda. Ravnica koja prethodi Villeneuveu može pružati barem male šanse da se bolid ispred uhvati. Ipak, pretjecanje u Tosi može biti eventualno moguće ako je bolid ispred dosta sporiji. Zatim, s više mogućnosti možemo računati na Variante Alta šikanu, a najviše na ulazak u Rivazzu, nakon toga smo u gore spomenutom u DRS-u. Nema šikane preko koje se ulazilo na startno-ciljnu ravnicu, a na koju smo navikli iz povijesti, taj dio je premošćen i juri se punim gasom.

Satnica je dakle bez petka, a vremenske prognoze za sada ne prikazuju kišu, već ugodnih 22ºC. Navijača uz stazu na kraju neće biti zbog trenutne situacije s pandemijom.

VN Emilia-Romagna, Autodromo Enzo e Dino Ferrari (Imola), 
31. listopada - 1. studenog 2020.
Subota 31. listopada   1. slobodni trening  10:00-11:30
             Kvalifikacije     14:00-15:00
Nedjelja 1. studenog   Utrka         13:10

Najviše pobjeda ovdje ima Michael Schumacher (7), doduše za VN San Marina, a osim Kimija Räikkönena, nitko od postojećih vozača ovdje nije vozio utrku Formule 1. Ipak, dosta vozača je ovdje vozilo neku juniorsku ili nižu seriju, a momčad AlphaTauri je svoje promotivne materijale snimala početkom godine na ovoj stazi koja je udaljena desetak minuta vožnje od njihove Faenze.

Za kraj, meni osobno jedan od najdojmljivijih trenutaka, lov Michaela Schumachera na Fernanda Alonsa 2005. godine:

Izvor: GP1.hr