sport

Newey: F1 je postala tužan sport

Kako razlike u performansama F1 momčadi zadnjih godina postaju sve veće, Liberty Media je odlučna uvesti ograničenja po pitanju ukupnih troškova, kao i pravedniju raspodjelu nagradnog fonda. Mjera bi primarno bila usmjerena prema velikim momčadima koje bi morale ograničiti svoje resurse, a glavna ideja je ujednačavanje grida. Taj prijedlog bi imao loše posljedice za Mercedes, Ferrari i Red Bull, pa je za pretpostaviti da će se te momčadi suprotstaviti ograničenju budžeta.

Red Bullov aerodinamički guru i legenda F1, Adrian Newey, smatra da navedeni prijedlog neće donijeti željene rezultate. Nasuprot tome, želi veća ograničenja pri projektiranju bolida, što bi posljedično rezultiralo nižim troškovima.

Newey želi u potpunosti odbaciti zračni tunel kako bi se momčadi morale u potpunosti oslanjati na CFD (Computational Fluid Dynamics) za dizajniranje bolida. Taj primjer je slijedio Virgin 2010. godine pri projektiranju svog bolida za debitantsku sezonu.

“Ograničenje budžeta je uspješno samo u teoriji, ne i u stvarnom životu. Ograničite alate. Tada nam nije potreban toliki broj ljudi. S tehničke strane gledišta, zračni tuneli su dinosauri koji će ionako odumrijeti. Sve više projektiramo uz pomoć CFD simulacije,” ustvrdio je Newey u izjavi za Auto Motor und Sport.

Kako bi smanjili troškove, Newey je predložio da svi koriste standardni CFD softver. To bi spriječilo momčadi s najboljom opremom da proizvode najbolje bolide, te bi se nagrađivale ideje najboljih inženjera. Također smatra da bi trebalo postojati ograničenje broja novih dijelova tijekom sezone.

“Ako je dopušteno proizvesti samo pet stražnjih krila tijekom sezone, zapitat ćete se je li posebno krilo za Monzu ili Monte Carlo zapravo korisno. Tada se ograničite samo na bitne elemente.”

I dalje vidi pogonsku jedinicu kao glavni faktor današnje F1. Smatra da je Mercedesov motor toliko dobar da Red Bull unatoč boljoj šasiji ne može anulirati njihovu prednost, posebno zbog činjenice da Mercedes zapošljava velik broj ljudi.

“Mercedes je superioran u svim područjima; snaga motora, potrošnja goriva, MGU-H. To ne možete nadoknaditi boljom šasijom. Red Bull u svom aerodinamičkom sektoru zapošljava 125 ljudi, a Mercedes dvostruko od tog broja. Izlazni proizvod je automatski bolji.”

U svojoj knjizi “Kako izgraditi automobil”, Newey naglašava kako je F1 postala tužan sport jer postoji izrazito malo mogućnosti za istinsku inovaciju. Najuspješniji dizajner ovog sporta nezadovoljan je trenutnim stanjem, te naglašava da je genijalnost pojedinaca pala u drugi plan, a sportom vladaju najbogatije momčadi.

Izvor: GP1.hr