sport

Newey savjetuje FIA-i da pronađe alternativu za “halo”

Bez sumnje, najveća promjena koja nam dolazi sljedeće sezone je nova zaštita za cockpit – “halo”.

Tijekom testiranja ove zaštite slušali smo različite komentare. Mnogi od njih bili su negativni – naravno, u smislu estetike. No, bilo je tu i onih koji su podržavali FIA-u i tvrdili da je sigurnost najvažnija, bez obzira na izgled i probleme s aerodinamikom.

Jedan od najvećih i najpoznatijih pobornika “halo” zaštite je Red Bullov glavni inženjer, Adrian Newey. Britanac se slaže da je vozačima potrebna veća zaštita, ali mu se nadolazeća ne sviđa.

“Nisam siguran što da mislim o “halo” zaštiti. S jedne strane je dobro što se poboljšava sigurnost, ne želimo izgubiti još vozača. Međutim, kao inženjer moram reći da je ovo rješenje nespretno i ružno,” rekao je Newey za Sky Sports F1.

Newey inzistira da je potrebno nastaviti s traženjem nečeg što je efektivnije i estetski prihvatljivije. Alternativa za “halo” također je bila testirana. “Shield” je pokrivao prednji dio cockpita, ali FIA se nije odlučila za njega zbog toga što je vozačima smetao tijekom vožnje.

“Odabrali smo ovaj put. Život vozača u Formuli 1 nije vrjedniji od onog u Formuli 4. Moramo pronaći pravu alternativu koja će vrijediti za sve,” zaključio je Newey koji se zalaže za sigurnost u motosportu.

Izvor: GP1.hr