sport

Nick Fry: Alonso nas je odbio 2009.

Bivši šef Brawn GP-a i Mercedesa, Nick Fry, otkrio je da je Fernando Alonso odbio priliku da se pridruži Hondi 2008. godine, odnosno Brawn GP-u od 2009.

“Fernando Alonso je morao voziti za Rossa Brawna i mene 2009. Sada bi bio četverostruki svjetski prvak. Alonso bi mogao postati jedan od izgubljenih talenata. Mogao je napraviti puno više da je donio bolje odluke,” rekao je Fry.

Nakon turbulentne 2007. u McLarenu, Alonso je bio tražena ‘roba’ prije 2008. Španjolac se odlučio vratiti u Renault s kojim je osvojio naslove 2005. i 2006.

Brawn je 2008. htio Hondu vratiti na vrh, a Alonso im je bio prva želja.

Tijekom VN Belgije te iste godine Honda je dala ponudu Alonsu, a Brawn je tada izjavio:

“Čekamo Fernanda. Mislim da je on trenutno najbolji vozač u F1 jer ima iskustva i talenta. Trenutno postoje tri brza vozača u F1. To su Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen i Fernando. Nadamo se da će prihvatiti našu ponudu.”

Povijest nam je pokazala da je Alonso zajedno s Flaviom Briatoreom odbio ovu ponudu i ostao u Renaultu do 2009., a onda otišao u Ferrari.

Honda se na kraju povukla iz F1 na kraju 2008. Brawn je kupio momčad i zamijenio Hondine motore s Mercedesovim.

Nakon što ih je Alonso odbio, za momčad su potpisali Jenson Button i Rubens Barichello. Button je tada osvojio svoj jedini naslov prvaka, a momčad je uzela i konstruktorski naslov.

Već sljedeće godine Mercedes je preuzeo Brawnovu momčad i od 2014. su osvajali vozačke i konstruktorske naslove.

Izvor: GP1.hr