sport

Nova kompliciranija procedura startanja za vozače

Nova pravila za startanje ove sezone bit će puno kompliciranija za vozače. Formula 1 promijenila je proceduru tijekom starta utrke. Od 2015. godine inženjerima je zabranjeno vozačima govoriti detalje o kvačilu, nakon što napuste boks.

Prošle godine određeno je pravilo gdje vozači prilikom starta koriste samo jednu spojku na volanu, što je dodatno otežavalo startove. Međutim, ove sezone postavke kvačila bit će dodatno ograničene i vozači će imati još teži posao prilikom startanja.

”Prije si morao samo otpustiti kvačilo između 10 i 80 posto. Prije je start bio potpuno do inženjera, ali sada sva odgovornost je na vozaču.”

”Prošle godine mogao si imati loš start, ali to je bilo potpuno do inženjera jer nije dobro odredio postavke kvačila. Sada je sve na nama, moraš pogoditi pravi trenutak i biti na limitu proklizavanja kotača. To će biti idealan start, ali isto tako to će biti vrlo teško,” rekao je Haasov Kevin Magnussen.

Magnussen je isto tako dodao da bi ove godine startovi trebali biti uzbudljiviji, te da bi mogli vidjeti velike promjene pozicija na startu.

”Mislim da ćemo vidjeti mnogo vozača koji će loše startati i izgubiti mnogo pozicija, a oni koji startaju bolje zaradit će puno više pozicija na samom startu utrke. Mislim da će biti uzbudljivih startova,” dodao je Danac.

Izvor: GP1.hr