sport

Nova pravila protiv najezede mladih vozača?

Bivši Williamsov tehnički šef, Pat Symonds tvrdi da su nova pravila Formule 1 donesena kako bi spriječila mlade vozače u da se utrkuju na najvišoj razini motosporta..

Formalni narativ iza velikih promjena ove godine je želja da se poveća aerodinamički potisak i mehaničko prianjanje te time proizvedu brži bolidi. Međutim, Symonds tvrdi da pravi razlozi leže u potpuno drugoj činjenici.

“Prema mojem mišljenju, stvaranje bolida bržih pet sekundi po krugu nema ništa s time da se poboljša show. Ideja je došla od Bernieja i prošla je kroz Stratešku grupu. On se zapravo osjećao uvrijeđen činjenicom da 17-godišnjak (Max Verstappen) može voziti u Formuli 1 i pritom biti uspješan,” rekao je Symonds za francuski L’Equipe.

Symonds vjeruje da je Ecclestone mislio kako će nova pravila efektivnije spriječavati tinejdžerske talente u utrkivanju za Velike nagrade. Međutim, pristup nije proradio.

“Mislili su da će, ako naprave bolide pet sekundi bržima, biti puno teže voziti, pogotovo mladim vozačima. Ali pokazalo se potpuno suprotno. Ne mislim da je loša stvar da se 17-godišnjaci utrkuju u Formuli 1. Ako sport želi privući mlađu publiku, onda trebaju i mlade vozače.

Prije početka predsezone, mnogi vozači su se fizički pripremali jer se očekivalo da će novi bolidi biti zahtjevniji. Možda Symondsove tvrdnje ne djeluju istinito, mora se priznati da je Lance Stroll izgledao poprilično nespremno na prvom predsezonskom testu kada je nekoliko puta izlijetavao sa staze. Međutim, isto tako se mora priznati i kako je na drugom predsezonskom testu već izgledao puno bolje.

Koji se pravi razlog krije iza novih pravila, nije poznato. Kakav god da je razlog, nadajmo se da će pružiti ono što Formuli 1 prvenstveno treba – bolje i zabavnije utrke.

Izvor: GP1.hr