sport

Renault podržava ograničavanje troškova

F1 je odlučna u ideji smanjivanja nejednakosti prihoda i rashoda među momčadima kako bi se smanjile sve veće razlike u performansama. Ograničavanje troškova je jedna od mogućnosti, dok je druga mogućnost standardizacija pojedinih komponenti bolida, što bi posljedično opet rezultiralo manjim budžetima.

Tehnički direktor Renaulta, Bob Bell, tvrdi kako bi francuska momčad podržala ideju o ograničavanju troškova ukoliko je to najbolji način smanjivanja troškova.

“Renault se zalaže za smanjivanje sredstava koja su potrebna za ulazak i postizanje uspjeha u F1,” izjavio je Bell.

“Trenutno je razlika u prihodima i rashodima među momčadima ogromna. Uspjeh u F1 ne bi smio toliko koštati.”

“Moramo pronaći načine za smanjivanje troškova i ujednačavanje grida. Apsolutno podržavamo takvu inicijativu. Ako bi promjena pravilnika značila manje troškove za momčadi, podržat ćemo i tu ideju. Ne mogu zamisliti da postoji netko tko dragovoljno želi trošiti više novca.”

Prije Haasovog ulasku u F1, Virgin, Lotus i HRT su propali unatoč višestrukom ulaganju. Tri nove momčadi u F1 su ušle temeljem obećanja o ograničavanju troškova. Iako se FIA zalagala za tu ideju, ona je na kraju odbačena.

“Formula 1 treba doći do točke u kojoj svaka momčad može održati svoju situaciju, a da pritom ne gubi novac. Force India je održavana na životu samo zahvaljujući ulaganjima Vijaya Mallyae. Slično situacije bila je i s Manorom. Moramo osigurati uvjete u kojima će svaka momčad biti samoodrživa temeljem prihoda koje generira,” zaključio je Bob Bell.

Izvor: GP1.hr