sport

Renault: Želimo da Red Bull požali ovu odluku

Nakon objave da Red Bull i Renault prekidaju 12-godišnju suradnju, šef Renaulta Cyril Abiteboul je ‘zajamčio’ da će austrijska momčad požaliti prelazak na Hondine motore.

Odnos Red Bulla i Renaulta je u posljednje vrijeme, može se reći, prilično klimav. Od početka hibridne V6 ere Renaultovi su motori bili slabiji od Mercedesovih i Ferrarijevih, a Red Bull nije propuštao prilike da javno kritizira francuskog proizvođača motora.

Abiteboul, koji je Renault preuzeo u 2014., je izjavio da će njegova momčad učiniti sve da Red Bull požali prekid suradnje.

“Učinit ćemo sve što možemo da oni požale tu odluku,” započeo je Abiteboul.

“Ono što s time mislim je da ćemo raditi najbolje što možemo na stazi s našim vlastitim timom.”

“Veoma sam uzbuđen s nadogradnjama koje nas čekaju kasnije u sezoni, prvenstveno sa ‘specifikacijom C’.”

“U ovom trenutku nema smisla misliti da je Red Bull neće dobiti, iako još moramo potvrditi naš plan distribucije motora. Nadam se da će ih to natjerati da požale svoju odluku.”

“Razgovori s Red Bullom su pošli u drugom smjeru, s obzirom na to da su bili nesigurni kojim putem da idu.”

“Nama je to potvrda za ono što je bilo u zraku, da je to bila strateška i komercijalna odluka, a ne samo tehnička i sportska.”

Ipak, Abiteboul je izjavio da shvaća tu odluku iz perspektive Red Bulla.

“Kao što smo se mi vratili u Formulu 1 kao tvornička momčad, tako je i Red Bullu bilo važno da su ponovno u poziciji da budu ‘glavna’ mušterija.”

“Postoje stvari koje im nismo mogli ponuditi, poput pristupa tvornici, financijskoj pomoći, zato što je naš prioritet i fokus uz performanse naše ekipe.”

Sigurno je da će Renaultu pasti kamen sa srca što sada opskrbljuju jednu momčad manje s pogonskim jedinicama.

“To je dobro za nas jer ćemo se moći u potpunosti fokusirati za ono što imamo za našu momčad, kao i za promjene 2021.,” objasnio je Abiteboul.

“Naravno, kada radite s Red Bullom, a oni su momčad s visokim očekivanjima i ambicijama, imat ćete smetnji s ostatkom posla kojeg imate.”

Red Bullova odgoda odluke je također stvarala probleme Renaultu s opskrbom za iduću sezonu.

“Zagorčavali su nam život zbog opskrbe materijala i razvijanjem dijelova za iduću godinu. Nagađali smo da će promijeniti partnera, ali ipak, za nas je bilo bitno da znamo službeno njihove planove kako bismo mogli poduzeti odgovarajuće mjere.”

“Jednako tako, da su nastavili raditi s nama, mogli bismo promijeniti način kako ćemo skupa raditi do kraja sezone i u pripremama za iduću.”

“Tako da postoji više faktora zbog kojih je bilo bitno znati njihovu odluku, i ako ništa, htio bih im zahvaliti što su shvatili da više nema smisla odgađati odluku,” završio je Abiteboul.

Red Bull i Renault su skupa osvojili četiri uzastopne titule između 2010. i 2013., a u tom su razdoblju Sebastian Vettel i Mark Webber pobijedili u 47 utrka. Ipak, od 2013. su dobri rezultati postali rijetki, austrijska momčad je ostvarila tek 10 pobjeda i nisu osvojili niti jednu titulu. Ostaje nam za vidjeti hoće li Red Bull požaliti prekid suradnje s Renaultom.

Izvor: GP1.hr