sport

Ron Dennis nije više predsjednik McLaren grupe

Ron Dennis više nije predsjednik i izvršni direktor McLaren Technology Grupe te je poslan na ‘vrtlarenje tj. period u kojem ne smije prijeći u konkurentsku tvrtku.

Britanac napušta momčad nakon 36 godina jer je većina dioničara izglasala njegovu ostavku, ali Dennis ostaje odraditi svoj ugovor koji ističe u siječnju 2017.

Prošloga tjedna je Visoki sud odbacio njegovu žalbu kojom je želio spriječiti da ga maknu iz McLarena, a ta odluka sada okončava njegovu vladavinu unutar grupacije. Dennis je sada spreman osnovati novu zakladu za stvaranje novih tehnologija.

Iako napušta mjesto predsjednika, Dennis ostaje u upravi MTG-a i McLaren Automotive Limiteda, a također ostaje i značajan dioničar u obje kompanije. Britanac trenutno ima 25 posto vlasničkog udjela u McLaren grupi, a investicijska kompanija, Bahraini Mumtalakat, kontrolira dodatnih 50 posto. Preostalih 25 posto u vlasništvu je dugogodišnjeg Dennisovog poslovnog partnera, Mansoura Ojjeha.

Međutim, prije nekoliko godina su Ojjeh i Dennis odlučili udaljiti svoje puteve, a Ojjeh je stao uz stranu investicijske kompanije kako bi se ‘riješili’ Dennisa.

“Razočaran sam da su se predstavnici TAG-a, Mumtalakata i drugi dioničari u McLarenu, odlučili nastaviti s odlukom da me pošalju na ‘vrtlarenje’ usprkos upozorenjima ostalog menadžmenta na potencijalne posljedice tih akcija na poslovanje,” rekao je Dennis.

“Osnove koje su iznijeli su potpuno neutemeljene. Moj upravljački stil je isti kakav je uvijek bio i kao takav je pomogao McLarenu da postane automoto tehnološka grupacija koja je osvojila 20 svjetskih prvenstava u Formuli 1 i narasla je u poslovanje od 850 milijuna funti godišnje. U tom periodu radio sam s puno talentiranih kolega koji su održali McLaren u vrhu tehnološke industrije i njima sam izuzetno zahvalan,” dodao je.

Dennis je potvrdio da će nastaviti igrati aktivnu ulogu u McLarenu, ali kapacitet kojim će 69-godišnjak moći upravljati ili mijenjati stvari je još uvijek nejasan.

“Potpuno mi je postalo jasno tijekom ovog procesa da niti TAG niti Mumtalakat ne dijele moje viđenje McLarena i njegovog potencijala rasta. Međutim, moja prvenstvena briga ide prema poslu koji sam sagradio i koji trenutno broji 3 500 zaposlenika. Nastavit ću koristiti svoje značajne dionice u obje kompanije i svoja mjesta u upravi kako bi štitio interese i vrijednost McLarena te kako bi pomogao oblikovati budućnost. Uz to, planiram osnovati novu tehnološko investicijsku zakladu kada moja ugovorna obveza prema McLarenu istekne. To će kapitalizirati moju stručnost, moje financijske resurse skupa s vanjskim investicijama kako bi potražili razne komercijalne prilike koje su mi se nudile proteklih godina,” zaključio je Dennis.

McLaren je trenutno šesti u poretku konstruktora Formule 1 što je značajan napredak u odnosu na prošlu sezonu koja je bila najgora u povijesti momčadi kada su Jenson Button i Fernando Alonso tek šest puta završili u bodovima.

Izvor: GP1.hr