sport

Stoll: Novac je otvorio vrata

19-godišnji Lance Stoll prilično je pragmatičan te ne krije činjenicu da ga je novac njegovog oca doveo do Formule 1 u Williams, ali također tvrdi da je dobio priliku i zbog njegovih rezultata koje je ostvario.

Priznao je Stoll nedavno u jednom intervjuu:

“Novac je otvorio vrata bez sumnje. Govorimo o jako skupom sportu. Postoji bezbroj vozača koji su iznimno talentirani, ali su odbijeni zbog nedostatka novca.”

“Ja sam svjestan toga. Mislim da je to baš šteta, ali to je tako. Puno sam radio kako bih ušao u Formulu 1 i mislim kako bez mojih pobjeda i titula ne bih bio danas u Williamsu.”

Potpomognut od strane oca Lawrencea, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 3,5 milijarde dolara, Lance je osvojio Formula 4 titulu 2014, titulu Toyota Racing serije 2015. te Formula 3 titulu 2016. što mu je omogućilo dobivanje super licence.

Nakon toga je uslijedilo testiranje teško 40 milijuna dolara što je rezultiralo dobivanjem vozačkog mjesta u Williamsu prošle godine sa samo 18 godina.

“Iz moga kuta gledanja, stvari idu ovako – prvo moraš imati nekoga tko će te podržati, obitelj ili sponzor. To pomaže kod prelaska iz kartinga u trkaće automobile ili iz Kanade u Europu.”

“No, nakon toga si sam. Novac ne može kupiti pobjede bez obzira koliku potporu imaš, to si ti, upravljač, tvoja stopala i pedale.”

“Novac omogućuje prilike. Mjesto u Formuli 4, mjesto u dobroj karting momčadi i u Formuli 3, ali za super licencu su potrebni rezultati i tek tada ti je dopušteno da voziš u Formuli 1.”

Najveća ironija po pitanju Strolla jest ta što je njegov najveći kritičar njegov sunarodnjak Jacques Villeneuve, ali to mladog Kanađanina ne iznenađuje.

“Iskreno, jedva i primijetim što komentira jer je to uvijek negativno. Nikada nisam imao niti jednu riječ podrške od njega.”

Kao što je od prije poznato, Stoll je potvrđen u Williamsu i za nadolazeću sezonu te sada očekuje odluku svoje momčadi o njegovom novom momčadskom kolegi nakon odlaska Felipea Masse. Sergej Sirotkin i Robert Kubica su glavni kandidati, no sve je izvjesnije kako će Rus dobiti vozačko mjesto u britanskoj momčadi.

Izvor: GP1.hr