sport

Todt: Momčad koja uzme Vettela može biti jako sretna

Jean Todt, predsjednik Svjetske automobilističke federacije i nekadašnji šef Ferrarijeve momčadi u Formuli 1, komentirao je najavljeni odlazak Sebastiana Vettela iz Maranella po isteku ugovora krajem 2020. te povukao paralelu s vremenom u kojem su on i Michael Schumacher vodili talijansku momčad do golemih uspjeha.

Sebastian Vettel stigao je u Ferrari 2015. kao četverostruki prvak svijeta s Red Bullom. Trebao je ponoviti barem dio uspjeha koje je s Ferrarijem postigao njegov sunarodnjak, Michael Schumacher, no tijekom proteklih pet sezona Ferrari i Vettel ostali su debelo u sjeni Mercedesa i Lewisa Hamiltona.

Ne dogodi li se pravo čudo pa Vettel ove godine osvoji naslov prvaka, na kraju će godine napustiti Maranello neobavljena posla. Dvaput je bio viceprvak svijeta, no do trona nije stigao.

Aktualni predsjednik FIA-e dobro zna što znači biti dio Ferrarija. U vrijeme njegovog vođenja momčadi Michael Schumacher osvojio je pet uzastopnih titula, a ovako Jean Todt objašnjava činjenicu da Vettel nije uspio doći do sličnih uspjeha.

“Rezultate, dobre ili loše, uvijek možete objasniti. S Michaelom i cijelim Ferrarijevim timom, svi oni uspjesi ostvareni su jer smo bili vrlo ujedinjeni i snažni. Davali smo podršku jedni drugima, posebno u teškim trenucima.”

“Lako je pokazati zajedništvo kad je sve dobro, ali dobrog mornara vidite na nemirnom moru. Kad smo se mi našli u nemirnim vodama, svi smo bili na tom brodu i mislim da je to činilo razliku”, kaže Todt.

Todt smatra da je Ferrariju u proteklim godinama nedostajalo zajedništva, ali kad je Vettel u pitanju – vjeruje da ga još ne treba otpisati.

“Sebastian Vettel jedan je od najvećih talenata u sportu. Objavljeno je da neće voziti za svoju sadašnju momčad nakon 2020., ali ima još mnogo prilika. Možemo mu samo poželjeti najbolje, a ja zaista osjećam da će momčad koja ga uzme biti jako sretna.”

“On je jedan od vozača koji s poštenim bolidom može osvajati prvenstva. Kad je Michael stigao ’96, pobijedio je na samo tri utrke. Ne zato što nije bio motiviran, već zato što nije imao bolid koji bi mu omogućio naslov prvaka svijeta.”

“Polako smo gradili bolid i gradili momčad koja mu je to omogućila. Uzmite Lewisa Hamiltona, da ne sjedi u pobjedničkom bolidu, ne bi mogao biti svjetski prvak. Vidjeli smo to s Alonsom, s Vettelom. Mora postojati kombinacija svih faktora, to je logično”, objasnio je Todt.

Izvor: GP1.hr