sport

Tost: Formula 1 bi trebala zabraniti aerodinamičke stranice na bolidima

Formula 1 bi u sklopu želje da bolidi izgledaju ljepše trebala zabraniti aerodinamičke stranice bolida, smatra šef Toro Rossa, Franz Tost.

Dok vlasnici F1, Liberty Media, nastavljaju pronalaziti načine kako unaprijediti izgled bolida, Tost misli da bi pojednostavljenje dizajna bolida bila pozitivna stvar.

Trenutna generacija bolida sadrži velike i komplicirane aerodinamičke stranice bolida i to ponajprije zahvaljujući promjeni regulacije iz 2017. godine koja dozvoljava slobodu u kreiranju bočnih stranica.

Tost je mišljenja da, ukoliko je F1 ozbiljna u namjeri poboljšanja izgleda bolida, onda je ovo područje od velike važnosti te bi Liberty morala inzistirati na unapređenju.

“Ross Braw, Pat Symonds i ostali aerodinamički stručnjaci dobro znaju što treba napraviti da se maknu svi aerodinamički dodaci – tada će bolidi postati puni čišći.”

“Da sam ja na mjestu regulatora, maknuo bih sve aerodinamičke stranice i dodatna krilca s bolida.”

“Ti dodaci čine auto par desetinki bržim, no bolid je ružniji. Zbog toga bih ja da sam na mjestu regulatora zabranio sve te dodatke. To je moguće učiniti. Oni to jednostavno moraju učiniti,” izjavio je Tost.

Liberty je nedavno otkrila koncepte izgleda bolida u budućnostie, a sve kako bi se sport učinio atraktivnijim široj publici. Tost je dodao da mu se sviđa ideja pojednostavljenja bolida te agresivnijeg pristupa izgledu bolida.

“Nadam se da će nastaviti ići ovim smjerom. Bolidi bi trebali izgledati agresivnije, čišće, a s aerodinamičke strane više orijentirani ka budućnosti. Bolidi trenutno izgledaju vrlo lijepo, no po meni, malo su preveliki, trebali bi biti manji.”

“Kad se sjetim 70-ih godina, na primjer Lotusa, kad sam ga po prvi puta vidio, bio sam oduševljen. Kasnije je Jochen Rindt pobijedio s tim bolidom. To je bilo nešto posebno.”

“Od početka se moglo vidjeti da je taj bolid bio nešto posebno.”

“Ako ga usporedite s ostalim bolidima iz tog doba, postojala je ogromna razlika. Nadam se da će nove generacije Formula 1 bolida ići u tom smjeru,” zaključio je Tost.

Izvor: GP1.hr