sport

Wolff: Aero pravila u 2019. bi mogle ‘protresti’ poredak

Mercedesov šef Toto Wolff vjeruje kako bi izmjene pravila, vezanih uz aerodinamiku, u 2019. mogle promiješati kompetitivni poredak Formule 1, ali isto tako omogućiti nekim momčadima da rano u sezoni ostvare prednost.

Novo prednje krilo koje će biti 200 milimetara šire te 25 milimetara dublje, uz jednostavniji dizajn, trebalo bi poboljšati pretjecanje.

Također, revidiran je i dizajn zračnih kanala prema kočnicama koji je jednostavniji. Sve to je došlo u grupi izmjena koje bi trebale popraviti utrkivanje kao pripremu za velike promjene koje stižu 2021.

Ranije ove godine je Williamsov Paddy Lowe rekao kako će nova pravila otežati momčadima Formule 1 da procijene koji su im ciljevi na području aerodinamike.

Još u srpnju su ova pravila potvrđena, ali i dalje su momčadi raspravljale kako zatvoriti rupe u pravilniku koje su se pojavile.

Wolff vjeruje kako bi upravo to moglo ‘protresti’ poredak.

“Mislim da će najveći utjecaj imati novi pravilnik vezan uz aerodinamiku. To će promijeniti sve naglavačke. Netko će pronaći rupu ili inovaciju ili će shvatiti kako će to sve funkcionirati prije ostalih,” rekao je Wolff.

Mercedes je od promjene pravilnika 2014. osvojio čak 72 utrke, ali ta promjena je značajno stavila naglasak na performanse motora. Ferrari i Red Bull su u istom periodu osvojili tek 24 utrke. Austrijska momčad iduće godine prelazi na Hondine motore pa se očekuje da će uz izmjenu aerodinamike, koja je uvijek bila jača strana momčadi, biti nešto dobiti i na području snage.

“Red Bull bi mogao biti kompetitivan. Vidjeli smo da više nema sheme za pobjede, nema momčadi koja dominira na jednoj vrsti staze. Sve se promijenilo, a i Hondin motor izgleda snažno. Red Bull je oduvijek dobra ekipa,” zaključio je Wolff.

Izvor: GP1.hr