sport

Wolff: Lewis je zaslužan što nije došlo do incidenta s Leclercom

Toto Wolff, šef Mercedesove momčadi u Formuli 1, osvrnuo se na dvoboj koji su u Monzi vodili Charles Leclerc i Lewis Hamilton te poručio da je Hamilton odigrao ključnu rolu kako taj dvoboj ne bi završio sudarom.

Hamilton je dvaput morao izbjegavati Leclerca za vrijeme intenzivne borbe za vodstvo na Velikoj nagradi Italije. Ferrarijev vozač “otjerao” je Britanca gotovo na travu pred šikanu Della Roggia u 23. krugu, a nešto kasnije blokirao Hamiltona pri vožnji punim gasom kroz Curva Grande.

Prema mišljenju Wolffa, Leclerc je “možda malo pretjerao”. Nijemac je sugerirao da monegaškog vozača suci nisu kaznili zbog činjenice da se utrka vozila u Italiji, na Ferrarijevom domaćem terenu.

“Utrkivanje je bilo vrlo žestoko, možda čak i pretjerano, a mislim da je Lewis napravio ključnu stvar kako ne bi došlo do incidenta. No, što učiniti na kraju dana? Zar ćete u Monzi odrediti vodećem Ferrariju kaznu od pet sekundi? Tako nešto ne dolazi u obzir, trebala bi nam policijska pratnja za odlazak sa staze”, rekao je Wolff.

Suci su Leclercu u jednom trenutku pokazali crno-bijelu zastavu upozorenja, a Wolff smatra da će takav pristup rezultirati s više kontakata među vozačima.

“Bolidi će se češće dodirivati i to će postati uobičajena praksa. Moje je mišljenje da će to završiti sudaranjem, a onda ćemo se povući ili vratiti na staro, tako to ide. Dok se nešto ne dogodi, pustit ćemo ih da se utrkuju.”

Hamilton je rekao da bi se drukčije ponašao u tim situacijama da mu ne predstavlja veliki rizik izgubiti bodove za Prvenstvo, dok ne osigura titulu. Wolff pak tvrdi da je agresivniji stil vožnje postao zaštitni znak mladih vozača.

“Viđali smo proteklih godina da mladi vozači koji dolaze u Formulu 1 voze nešto agresivnije, ali takvi potezi mogu ih lansirati u zaštitnu ogradu ako nitko ne popusti. Danas se iz takvih borbi povlače vozači koji se bore za naslov i to je spasilo Charlesa.”

“Lewis je savršeno znao što radi i spasio je situaciju bez da je oštetio bolid u tom incidentu, ali mogao je odlučiti da neće dopustiti tako nešto pa bi oba bolida završila van utrke. Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvu bi odluku donijeli da je Lewis ostao bez prednjeg krila ili da su oba bolida udarila u ogradu”, poručio je Wolff.

Izvor: GP1.hr