sport

Zanimljivosti: Djetelina s četiri lista

U samim počecima motosporta, utrke su bile vrlo opasna zabava za automobilske entuzijaste koji nisu poznavali strah, ili pak nisu bili svjesni činjenice da se voze u lijesu na četiri kotača. Vozači sportskih automobila početkom prošlog stoljeća nisu imali nikakav oblik sigurnosne zaštite, a sudar pri većoj brzini rezultirao je sigurnom smrću ili ozbiljnim ranjavanjem. Stoga nije čudno da su vozači onog doba većinom bili praznovjerni ljudi. Neki su preživljavanje i sportski uspjeh pripisivali sretnik rukavicama, neki su imali svoje rituale prije početka utrke, a neki su crtali svoje sretne simbole na automobile.

Početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća prva asocijacija na pojam “talijanski sportski automobil” bila je Alfa Romeo. Kako bi promovirali svoju marku, sudjelovali su u utrkama diljem Italije. Baš u to vrijeme talijanskoj momčadi pridružuju se dvije osobe koje će ostaviti važan trag u njihovoj povijesti. Prvi je bio Ugo Sivocci, talentirani vozač koji se pridružio Antoniu Ascariju i Giuseppeu Campariju u tvorničkoj momčadi Alfe Romeo. Zajedno sa Sivoccijem, momčadi se pridružio mladi vozač po imenu Enzo Ferrari, koji je upotpunio četveročlanu ekipu.

Ugo Sivocci

Sivocci je bio vrlo sposoban i konzistentan vozač koji je svoje utrke uvijek završavao u samom vrhu. Međutim, problem je bio što je jako rijetko pobjeđivao u utrkama, a vrlo često bi završio kao drugoplasirani. Razumljivo, to je mučilo Sivoccija koji je čvrsto odlučio da će utrku Targa Florio na Siciliji 1923. godine završiti na prvom mjestu. U tu svrhu je na svoju Alfu Romeo RL na bijelom kvadratu nacrtao zelenu djetelinu s četiri lista. Taj znak bio je njegovo amajlija koja mu je trebala donesti sreću. I zaista, Sivocci je cilj prošao kao prvoplasirani, što su mnogi, uključujući i njega, pripisali sretnoj djetelini na njegovom automobilu. S tom pobjedom rođen je znak Quadrifoglio Verde, odnosno zelena djetelina s četiri lista.

Nekoliko mjeseci nakon pobjede u Siciliji, Sivocci je testirao Alfa Romeo P1 u Monzi. Međutim, nije stigao na vrijeme naslikati sretnu djetelinu, a nakon nekoliko krugova u oštrom zavoju gubi kontrolu nad automobilom. Tragično je izgubio život u 38. godini života. Od tog trenutka Alfa Romeo na svaki proizvedeni automobil stavlja svoju varijaciju djeteline s četiri lista. Sivoccijeva djetelina se nalazila na bijelom kvadratu, a svaki vrh kvadrata je predstavljao jednog od vozača njihove četveročlane momčadi. Međutim, talijanska momčad je uklonila jedan vrh u spomen na tragično preminulog Sivoccija. Dan danas taj znak je vidljiv na automobilima Alfe Romeo, kao i na bolidima Ferrarija i Saubera.

Izvor: GP1.hr