sport

Zanimljivosti: Fizički sukob Senne i Irvinea

Većina vozača, nakon što pobijede u utrci, obično slavi i uživa u tom nezaboravnom trenutku. Međutim, to nije bio slučaj i s Ayrtonom Sennom, čija je glavna motivacija nakon pobijede u Japanu 1993. godine bila pronaći Eddieja Irvine, “rookieja” koji je bio dovoljno hrabar da s krugom zaostatka pretekne vodećeg Brazilca.

Eddie Irvine je upravo završio svoju prvu utrku u Formuli 1, onu za VN Japana 1993., te sjedi u prilično skromnim prostorijama Jordana uživajući u trenutku. Irvine je naporno radio kako bi došao do F1, odvajanje dijela vlastite štednje te nekoliko godina utrkivanja u Formuli 3000 pružilo mu je priliku za nastup na velikoj sceni. I dok je Irvine mogao biti zadovoljan svojim prvim nastupom u F1, bijesni trostruki svjetski prvak je bio na ratnom putu, a Britanac mu je bio glavna meta.

Iznenada se otvaraju vrata kroz koja ulazi Ayrton Senna, a slijedi ga niz zabrinutih lica iz McLarena, uključujući brazilskog inženjera Giorgioa Ascanellija i komunikacijskog ravnatelja Normana Hoewella. Brazilac je prije nekoliko trenutaka bio na pobjedničkom postolju, a već sada je u Jordanovim prostorijama, te namjerava očitati bukvicu najnovijem članu F1 zajednice.

“Dovraga, što si umišljaš, što radiš?” izjavljuje ljutiti Senna, koji je već otvoreno kritizirao Irvinea tijekom konferencije za tisak nakon utrke.

“Utrkivao sam se,” kratko je odgovorio Irac.

“Utrkivao si se?” kaže Brazilac u nevjerici, iznenađen reakcijom Irvinea koji je u potpunosti stajao iza svog poteza. “Znaš li za pravilo prema kojem trebaš propustiti vozače koji su cijeli krug ispred tebe?”

“Da si bio dovoljno brz, to ne bi bio problem.”

Ova rasprava, koja je kasnije prerasla u mnogo više od toga, nastavila se još neko vrijeme. Razlog njihovog sukoba bila je situacija s kraja utrke, kada je na vlažnoj stazi koja se počela sušiti Brazilac sustigao Hilla i Irvinea koji su se borili za poziciju. Senna se nalazio u relativno povoljnoj poziciji s obzirom na to da je imao značajnu prednost ispred glavnog rivala, Alaina Prosta, te je čak uspio preteći Irvine koji je pogriješio u zavoju Degner. Međutim, Irvine je želio nastaviti borbu s Hillom, te na iznenađenje svih prestiže Sennu u zadnjem sektoru Suzuke, poznatoj šikani (Casio Triangle). Senna je u konačnici uspio preteći Irca, no tu nije bio kraj. Irvine je ponovno pretekao Sennu, ovaj put u pretposljednjem krugu utrke nakon teške borbe s Derekom Warwickom.

“Želiš postići dobar rezultat, razumijem te, i ja sam bio u toj poziciji,” nastavio je Senna. “Ali ovo je bilo vrlo neprofesionalno…”

“Ali ja bih te slijedio da si uspio preteći Hilla, ja se samo utrkujem,” nastavlja Irvine, a razgovor je nakon toga kulminirao.

“Ti se ne utrkuješ! Voziš kao jebeni idiot. Ti nisi vozač, ti si jebeni idiot!”.

Nekoliko trenutaka kasnije, Senna udara Irvinea. Koliko je jak sam kontakt bio i dalje je nepoznato, a u tom trenutku su ga kolege iz McLarena odvukle iz Jordanovih prostorija. Nekoliko minuta od samog događaja vijest se raspršila paddockom, te je postala glavna tema sljedećih nekoliko tjedana, kada je FIA Brazilcu dodijelila uvjetnu kaznu za sljedeće dvije utrke.

Godinama kasnije, Irvine je kratko komentirao taj događaj.

“Oprostio sam mu, ali izgubio sam svako poštovanje prema njemu. Unatoč svemu, bio je nevjerojatan vozač.”

Na njegovu žalost, Irvineova sjajna debitantska utrka je bila zasjenjena ovim događajem, no s druge strane baš zbog toga nikad neće biti zaboravljena.


Izvor: GP1.hr