sport

2020. – Teška godina za svijet, odlična sezona za Formulu 1

Kakva godina je ovo bila, rekao bih slobodno jedna od ‘luđih’ i boljih posljednjih nekoliko godina. Sve je počelo nadom da će Red Bull i Ferrari zaprijetiti Mercedesu na kraju ovog ciklusa bolida, a završilo je tako da su srebrne (ili ove sezone crne) strijele lakoćom, čak i lakše nego nekih prijašnjih godina, uzele sve titule i porušile sve moguće rekorde. No, idemo redom…

Predsezonska testiranja su protekla relativno mirno, navijači su se nadali da Ferrari i Red Bull skrivaju karte, a da je Mercedes u problemima. Ipak, kasnije se pokazalo upravo suprotno. Glavni događaj testova u Barceloni je bio kada se na snimkama iz kokpita vidio DAS na Mercedesovim bolidima te je krenuo medijski rat između momčadi oko toga je li on trebao biti zabranjen ili nije. Da ne dužim oko toga, sve već znamo kako je i završilo pa neću pisati dalje oko kontroverznog sustava.

Nadalje, ‘bomba’ je došla iz redova FIA-e zadnji dan testova poslijepodne kada su objavili da su postigli ‘nagodbu’ s Ferrarijem oko prošlogodišnje pogonske jedinice momčadi iz Maranella koja je pokazivala iznimne performanse, a upravo te performanse su ih stavile pod istragu. Na kraju su došli do zaključka da FIA puno toga zna, a zapravo ne zna ništa te nije postojao dokaz prema kojem su mogli ‘osuditi’ Ferrari na neku kaznu. Uspjeli su zabraniti nastavak korištenja te pogonske jedinice u ovoj sezoni te su u Maranellu imali manje od tri mjeseca za dizajn kompletno nove pogonske jedinice, koja je na kraju ipak izdržala cijelu sezonu bez većih problema, iako drastično slabija nego prošlogodišnja.

I taman kad su nam se nakon tih vijesti slegli dojmovi, došli smo u Australiju na klasično otvaranje sezone u Melbourne Parku. Veselje kada se početkom trećeg mjeseca ustajete prilično rano da pogledate prvu utrku sezone je neprocjenjiv osjećaj, a ove godine to nismo mogli iskusiti. Momčad McLarena je prva koja je objavila da se povlači s VN Australije jer je član njihove momčadi bio pozitivan na novi, tada još prilično nepoznati virus, Covid-19, a nakon nekoliko sati ‘natezanja’ između promotora utrke, FIA-e i Liberty Media-e, uspjeli su postići jedinu razumnu odluku u tom trenutku te otkazati utrku. Vrlo brzo nakon toga smo dobili i informaciju kako se i sljedeće utrke Svjetskog prvenstva odgađaju ili u potpunosti otkazuju, ali nam je s obzirom na stanje u zemlji i svijetu Formula 1 bila u drugom planu.

I onda, kada se smirio prvi val straha diljem svijeta te su mjere lockdowna počele popuštati svijet Formule 1 je pomalo iznenadila vijest o odlasku Sebastiana Vettela iz Ferrarija nakon dugogodišnje suradnje i nakon prilično sigurnih izjava s obje strane kako je produženje ugovora obostrana želja. Ipak, tog 12. svibnja je službeno došla informacija iz Ferrarija (iako je već večer prije ‘procurila’ informacija njemačkim medijima) kako se suradnja između talijanske momčadi i Nijemca neće nastaviti nakon šest godina. S obzirom na pandemiju, nije bilo puno mogućnosti za ‘ispitivanje’ ni Binotta ni Vettela oko ovoga, a Vettel je i u tim kratkim izjavama izgledao mirno i staloženo, iako i iznenađen odlukom.

Upravo je Vettel bio ‘okidač’ koji je i prije nego je sezona počela, doveo ‘silly season’ na pravu ‘radnu temperaturu’. Vrlo brzo se saznalo kako je Sainz bio zapravo jedini kandidat za mjesto u Ferrariju te da su kontakti uspostavljeni već krajem prošle godine, a mnogi fanovi su idealnu zamjenu vidjeli u Danielu Ricciardu. Ipak, Ricciardo na kraju nije bio prava opcija za Ferrari te je Sainz potpisao dvogodišnji ugovor s momčadi u koji svi žele doći. Kako je zbog tog ‘transfera’ nastala praznina u McLarenu, vrlo brzo je momčad iz Wokinga pronašla zamjenu za Sainza dovođenjem Ricciarda te će nas dvojac Norris – Ricciardo zasigurno zabavljati sljedeće godine u paddocku F1. Renault nije dugo čekao te je angažirao Fernanda Alonsa koji se vraća na staro mjesto.

Jedini upitnik je stajao nad četverostrukim svjetskim prvakom koji je dobio ‘nogu’ iz momčadi prije nego je sezona uopće započela, a neki rezervni plan nije u tom trenutku postojao. ‘Koketiranje’ s Red Bullom i Mercedesom nije urodilo plodom te je jedini ‘spas’ bila momčad Racing Pointa gdje je Lawrence Stroll htio izgraditi stabilnu i dobru momčad. Da, došao je pod paljbu svih ekipa osim Mercedesa i njegovih kupaca zbog kopiranja prošlogodišnjeg bolida. Čak je i Renault uspio žalbama nakon utrka smanjiti bodovni konto za 15 bodova, što se na kraju pokazalo ključnim za osvajanje trećeg mjesta u poretku konstruktora.

Početak sezone se dogodio u Austriji i to dvostrukim programom utrka na Red Bull Ringu. Prva utrka je bilo zasigurno zanimljivija, a ostat će nam zasigurno u sjećanju prvo postolje Landa Norrisa i team radio s njegovim inženjerom posljednjih nekoliko krugova (Scenario 7!). Prilično kaotična utrka s puno odustajanja, ali zanimljiva za gledatelje – naravno, ispred malih ekrana jer zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće pustiti ljubitelje oktanskog cirkusa u krug staze, razumljivo.

Nakon ‘rutinske’ Mađarske, na red je došao dvostruki program u Silverstoneu koji nam je pružio više ‘zanimacije’ van staze nego na njoj, barem donekle. Perez je uoči početka prvog vikenda prijavio lagane simptome te je testiranjem utvrđen prvi ‘proboj’ covid-19 virusa unutar Formule 1, barem što se tiče glavnih sudionika. Kao zamjena je ‘uletio’ svima znani Hülkenberg te je solidnim vožnjama i brzom prilagodbom na bolid ‘oduševio’ navijače diljem svijeta. Ipak, prvu utrku na Silverstoneu je obilježio Lewis Hamilton pobjedom na ‘tri kotača’ dok mu je za petama bio Verstappen koji je vrlo dobru formu i brzinu Red Bulla okrunio dominantnom pobjedom tjedan dana kasnije na utrci za 70. obljetnicu Formule 1.

Ta druga utrka na Silverstoneu je zapravo bila jedna od rijetkih u prvom dijelu sezone u kojima je Mercedes poražen bez nekih ‘čudnih’ okolnosti na stazi. Nakon nekoliko solidnih utrka u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Belgiji, na red je došla Monza koja je bila prva od tri talijanske staze u ovogodišnjem kalendaru. Monza s navijačima i bez njih je kako bi se reklo ‘dan-noć’ razlika, ali unatoč nedostatku najbolje atmosfere na gridu Formule 1, utrka je bila ‘pravi bonbon’. Ferrari je doživio katastrofu epskih razmjera s dva odustajanja, a Lewis Hamilton i Mercedes su napravili ‘kardinalnu’ pogrešku ulaskom u bokseve dok se to nije smjelo.

Odustajanje Maxa Verstappena, kazna Hamiltona te opet loš Valtteri Bottas su pružili priliku nekim vozačima iz drugog plana da pokažu svoje mogućnosti i iskoriste kiks najbržih. Najbolje se snašao Pierre Gasly koji je mirnom i konzistentnom vožnjom doveo svoj AlphaTauri do prve pobjede u karijeri. Carlos Sainz je završio drugi, a ‘neuobičajeno’ postolje je kompletirao Lance Stroll. Bottas je na kraju završio samo dva mjesta ispred Hamiltona i sa samo deset sekundi razlike unatoč tome što je prvak morao odraditi stop-go kaznu u boksevima nakon crvene zastave. Uoči utrke u Italiji je doneseno pravilo kako momčadi prije kvalifikacija moraju odrediti jedan jedinstveni način rada motora koji se ne smije mijenjati do kraja utrke te je FIA na taj način pokušala smanjiti razliku u performansama između bolida.

Sljedeća je na rasporedu bila VN Toskane na Ferrarijevoj stazi u Mugellu – a posebno je bilo to što je Ferrari upravo na toj utrci slavio svoju 1000. utrku u Formuli 1 te su to obilježili i slavljem u Firenci. Sve osim tog slavlja je bilo okrenuto u negativnom tonu za Ferrari, ali takva je bila skoro cijela sezona pa nećemo previše ulaziti u Ferrarijeve probleme. Vettel je ‘glavom’ već bio u Aston Martinu za kojeg je potpisao ugovor koji vrijedi od 2021., a Leclerc je stvarno pokušavao na sve načine iskoristiti potencijal bolida (ako ga je uopće i bilo) te je nekim rezultatima pokazao za što je sve sposoban.

Nakon odlične utrke u Mugellu, došli smo na ‘sterilnu’ stazu u Rusiji koja nije pružila previše uzbuđenja, barem ne kada se pogleda u odnosu na neke odlične utrke ove sezone. Sljedeća utrka je bila u Nürburgringu te smo mi kao navijači, ali i vozači, bili prilično zadovoljni što je Formula 1 došla ponovo na legendarnu stazu. Naravno, ova staza je ubačena u kalendar kako bi se što više utrka odvozilo u Europi, a bila bi šteta kada ne bi i češće gledali najbolje vozače na svijetu na ovoj stazi. Valja naglasiti i kako je Lance Stroll zbog koronavirusa morao propustiti utrku u Njemačkoj, a Nico Hülkenberg je još jednom ‘uletio’ u zadnji čas te solidnom vožnjom opravdao svoj dolazak.

VN Portugala na novoj stazi u Portimau se uspjela ‘ugurati’ u ovogodišnji kalendar i pružila je prilično zanimljivu utrku. Kraj listopada smo dočekali na legendarnoj Imoli gdje se Formula 1 nije vozila od 2006. godine. Nažalost, staza je prilično uska i ne pruža puno mjesta za pretjecanja, ali i unatoč tome možemo reći da je povratak na Autodromo Enzo e Dino Ferrari bio pun pogodak za Formulu 1, a prema nekim nagađanjima, upravo je ta staza glavni kandidat za mjesto u kalendaru za sljedeću godinu umjesto Vijetnama… Mercedes je pobjedom Lewisa Hamiltona osigurao svoj sedmi uzastopni naslov prvaka čak četiri utrke prije kraja prvenstva, a upravo je Hamilton došao vrlo blizu svojeg sedmog naslova.

Nakon dvotjedne pauze karavana Formule 1 se preselila na još jednu ‘staru’ lokaciju – Istanbul Park. Kombinacija novog (lošeg) asfalta te vremenskih uvjeta je značila još jednu ‘ludu’ utrku ove sezone. Već u kvalifikacijama smo vidjeli nekoliko iznenađenja, a utrka je na kraju bila izrazito zanimljiva uz puno pretjecanja, grešaka na skliskoj stazi, strategija… Unatoč lošijim uvjetima na stazi, Hamilton je odličnom vožnjom došao do još jedne pobjede i potvrde sedmog naslova prvaka tri utrke prije kraja, dok se Bottas borio s momčadima s dna poretka, iako je već početkom sezone potvrđeno kako će Finac ostati u momčadi i sljedeće sezone.

Kraj sezone je bio tradicionalno zamišljen na Bliskom Istoku, s izuzetkom da je prije Abu Dhabija na rasporedu bio dvostruki program u Bahreinu. Prvi vikend se vozila ‘obična’ konfiguracija staze, a tjedan dana kasnije se vozio ‘Outer circuit’. Prva utrka je protekla u znaku stravičnog incidenta Romaina Grosjeana u prvom krugu koji je, srećom, završio samo s lakšim ozljedama ruke i noge. Prizori Haasovog bolida u plamenu dok stoji raspolovljen u ogradi su zasigurno oni koji će nam ostati u pamćenju dosta dugo.

Zbog toga je drugu utrku u Bahreinu vozio Pietro Fittipaldi za Haas, a promjena se dogodila i u novom-starom prvaku. Hamiltonu je dijagnosticiran koronavirus te je morao biti u desetodnevnoj samoizolaciji, a Wolff je odlučio ‘ubaciti u vatru’ Georgea Russella kojeg je za tu jednu utrku ‘posudio’ od Williamsa. Priliku u najlošijoj momčadi je dobio Jack Aitken, a Russell je samo pukom (ne)srećom završio iza Bottasa i bez pobjede na VN Sakhira. Mladi vozač je doslovno ‘pomeo’ iskusnog Bottasa iako je odvozio samo nekoliko treninga u tom bolidu, stvarno razočaravajuće za Bottasa koji iz godine u godinu najavljuje borbu za sam vrh, a iz godine u godinu je sve lošiji i lošiji. Valja naglasiti i prvu pobjedu u karijeri Sergia Pereza koji je iskoristio probleme vodećih vozača te je zajedno s Lanceom Strollom osigurao dvostruko postolje za Racing Point.

Posljednja utrka sezone se održala klasično u Abu Dhabiju, a jedina prava borba se događala između McLarena i Racing Pointa za treće mjesto u poretku konstruktora. Perez je imao nesreću s pogonskom jedinicom te je morao zaustaviti bolid odmah pri početku utrke, Stroll nije mogao pratiti tempo vozača ispred sebe, a najbolje su to iskoristili u McLarenu te na posljednjoj utrci sezone osigurali treće mjesto na kojem nisu bili jako dugo – od 2012. godine. Ipak, najzanimljiviji događaji su se odvijali van staze – u boksevima i paddocku.

S obzirom na sve već prije navedene ‘transfere’, bilo je jasno kako će biti jako puno oproštaja vozača od svojih ekipa s kojima su radili jako dugo. Perez je svojim dugogodišnjim vožnjama za Racing Point zaslužio upravo onakav oproštaj kakav su mu priredili njegovi mehaničari, ali i svi ljudi iz paddocka koji su vezani za njegovu (bivšu) momčad. Sainz se, nakon dvije godine suradnje, morao oprostiti od svojeg ‘muppet frienda’ Norrisa i preostalih članova McLarena, a meni je osobno najljepši dio bio vezan za Vettela i Ferrari. Možete ga voljeti ili ne, ali geste s kojima se Nijemac oprostio od ‘svojih’ ljudi unutar Ferrarija su bile stvarno lijepe.

Iako mislim da je vrijeme za neke promjene u ‘crvenom taboru’, smatram da je čovjek koji je toliko puno dao za Ferrari zaslužio malo bolji odnos od svojih nadređenih, pogotovo u trenutku kada su se odlučili uzeti Sainza, ali ostaje utjeha da je većina ljudi iz Maranella, na stazi i izvan nje, pružila Vettelu dostojanstveni oproštaj kakav je i zaslužio zbog odnosa prema momčadi u proteklih šest godina. Zapamtite: Ferrari se ne vozi, Ferrari se živi – a upravo je to Seb radio, sve do odlaska iz Abu Dhabija…

I što reći za kraj ove lude sezone? Osobno smatram da možemo biti super zadovoljni kakvu smo sezonu Formule 1 gledali nakon prvih, pesimističnih pogleda i otkazivanja svega u prvom dijelu godine. Od povratničkih staza do senzacionalnih utrka, od smijeha i veselja do plača i tuge, rekli bismo jedan ‘rollercoaster’. Zapravo, godina bi za Formulu 1 bila idealna da smo imali borbu za sam vrh do zadnje utrke – to je nešto čemu trebamo težiti i nadati se da će u sljedećim godinama biti ostvarivo.

Možemo slobodno reći da je ova godina pokazala koliko je Formula 1 velika, u mnogo stvari je vodstvo pokazalo odgovornost, ali je isto tako pokazalo da se i u teškim vremenima jedna od boljih sezona posljednjih godina može održati na siguran i zanimljiv način. Da, slažem se da bi bila prava šteta da i u godini koja nam slijedi ne vidimo lude Nizozemce na stazama u Spielbergu i Zandvoortu, kao i fanatične tifoze u Monzi. Iskreno se nadam da to neće biti slučaj i da ćemo, kao što je i najavljeno, dogodine gledati ‘normalan’ kalendar i imati buđenja u razna doba noći kako bismo ispratili naš omiljeni sport.


U ime cijele redakcije GP1.hr portala, naših vrijednih autora i urednika, želim vam se zahvaliti na svim komentarima i porukama podrške te se nadam da ćete i u sljedećoj sezoni biti s nama. Za sljedeću godinu, u kojoj ćemo imati čak 23 utrke, vam pripremamo neke novitete i poboljšanja na portalu, ali prvo idemo na zasluženi kratki odmor. Do sljedeće godine – LIJEPI POZDRAV!

Izvor: GP1.hr