sport

Alonso: Formula 1 se neće promjeniti

McLarenov vozač Fernando Alonso posljednjih je godina postao jedan od najglasnijih kritičara trenutnih odnosa snaga u Formuli 1 i općenito, puta kojim se ovaj sport kreće, posebice od početka hibridne ere i gotovo neprikosnovene dominacije Mercedesa.

Dvostruki svjetski prvak koji će u Kanadi upisati svoj 300. F1 nastup, smatra kako ovakvi odnosi snaga, misleći prije svega na predvidivost i razlike u performansama jednostavno nisu zdravi za ovaj sport.

“Bez sumnje Formula 1 je najjača kategorija kada su u pitanju motorsport natjecanja, ali nažalost posljednjih godina, posebice u turbo eri, previše je predvidiva. U preostalih 14 utrka, manje više svi znamo kako će se stvari odvijati. To je prilično loše za ovaj sport,” rekao je Alonso.

Španjolac je svoja zapažanja o trenutnom odnosu snaga usporedio s nekim drugim sportovima, u kojima po njegovom mišljenju, ovakve stvari nisu moguće što tim sportovima daje draž.

“Primjerice, uskoro započinje svjetsko prvenstvo u nogometu i naravno, postoji nekoliko favorita ali nitko ne može tvrditi kako će Brazil, Njemačka ili Španjolska osvojiti naslov. Možda hoće, možda neće. S druge strane možete biti gotovo sigurni kako će u Kanadi pobijediti Mercedes ili Ferrari,” pojasnio je Alonso.

Također napomenuo je kako su sadašnje utrke manje ili više utrke procesijskog tipa u kojima su pobjednici unaprijed predvidivi što ubija draž i radost kako za navijače tako i za ljude u momčadima koje nisu u top 3. S te se strane osvrnuo na neke ranije sezone u kojima ovako što nije bio slučaj.

“Iako su motori i prije u najvećoj mjeri utjecali na rezultat, bilo je nekih mogućnosti ili taktičkih odluka kojima ste mogli doći do pobjede ili prve startne pozicije što je onda bila svojevrsna nagrada za ljude u momčadi, navijače i sponzore. Sada ne možete učiniti ništa jer su razlike prevelike. Svaki vikend imamo vlakić i to je to,” bio je kritičan Alonso.

Za kraj, kratko se osvrnuo i na promjenu pravila od kojih dvostruki svjetski prvak ne očekuje previše, odnosno ništa.

“Gotovo sigurno, stvari se neće promijeniti. Mislim da ćemo ove donose snaga gledati još dugo godina,” zaključio je Španjolac.

Izvor: GP1.hr