sport

Alonso priznaje da je Grosjeanov potez bio legalan

Fernando Alonso priznao je da je ambiciozno prestizanje u koje se Romain Grosjean upustio nakon prvog virtualnog sigurnosnog automobila tijekom VN Mađarske bilo u skladu s pravilima, iako je u početku tvrdio suprotno.

Pri ponovnom pokretanju utrke u 70. krugu Haasov bolid izbio je ispred McLarena, što je potaknulo sugestije Španjolca preko timskog radija o tome da se Grosjean upustio u kršenje pravila kako bi ga prestigao.

” Grosjean me prestigao tijekom sigurnosnog automobila, imao sam minimalnu vremensku razliku, zbog toga nisam siguran,” javio je Alonso svojoj momčadi.

Suci u konačnici nisu istraživali potez Francuza, a po završetku utrke, Alonso je priznao kako se Grosjean jednostavno “bolje snašao”.

“Blago rečeno, izuo me iz cipela, odradio je bolji posao.”

“Imali smo nekoliko sekundi upozorenja prije završetka virtualnog sigurnosnog automobila, pokušao sam biti što bliže delti [minimalnoj vremenskoj razlici] kada je na semaforu zasvijetlilo zeleno. Krenuo sam punim gasom, a Grosjean je već bio pored mene,” prepričao je Fernando.

“U pravo je vrijeme sa savršenom akceleracijom krenuo u prestizanje i tada sam izgubio svoju poziciju.”

Šef momčadi Haasa, Gunther Steiner, nije se suzdržavao pri opisu prvih Alonsovih komentara, odbacujući ih kao “obična sranja” i naglašavajući da 37-godišnjak regularno pokušava utjecati na sudačke odluke kako bi ih okrenuo u svoju korist.

“Nismo učinili apsolutno ništa krivo, odradio je [Grosjean] dobar posao, bez iskrivljavanja ikakvih pravila. Tu priča staje, slučaj je sasvim čist,” izjavio je Steiner.

“Impresivna je njegova [Alonsova] upornost u želji za manipulacijom sudačkih odluka, mislim da je i samim sucima već dozlogrdio.”

Nakon kvalifikacija Alonso je izrazio negodovanje zbog regularnog prenošenja njegova neslaganja s vlastitom momčadi preko timskog radija, no bio je pun hvale za strategiju kojom je momčad iz Wokinga pristupila utrci koja mu je omogućila “preskakivanje” rivala iz srednjeg reda, uključujući i Grosjeana, u konačnom poretku na Hungaroringu.

Alonso je do cilja stigao osmi, a utrku je započeo jedanaesti, dok ga je njegov momčadski kolega, Stoffel Vandoorne, pratio u stopu sve dok nije morao odustati od utrke u 49. krugu zbog problema s mjenjačem.

“Strategija je funkcionirala savršeno, cijela ekipa je odradila nevjerojatan posao,” entuzijastično je izjavio Alonso.

“Na žalost, Stoffel se morao povući sa staze zbog problema s mjenjačem, ali iznimno smo zadovoljni bodovima.”

“Sve u svemu, bila je ovo dobra utrka, vodile su se dobre bitke i u prvim redovima, imao sam pogled na Mercedese i Ferrarije, mislim da su svi uživali,” zaključio je slavljenik kojemu su osvojeni bodovi idealno zaokružili 37. rođendan.

Izvor: GP1.hr