sport

Aston Martinov F1 projekt u zamahu

Direktor Aston Martina, Andy Palmer, izjavio je kako očekuju da će u narednih devet mjeseci donijeti odluku hoće li nastaviti s planom razvoja Formula 1 motora.

Palmer nije tajio entuzijazam pravilima za 2021. godinu, koja uvjetuju pojednostavljenu verziju trenutnog V6 hibrida. Također, bivši Ferrarijev šef razvoja motora, Luca Madmorini, od prošle godine radi kao savjetnik razrađujući studiju izvedivosti.

Palmer je za Motorsport.com izjavio:

Projekt je u zamahu, to je sigurno. Trenutno smo još u fazi razumijevanja konteksta i pravila, koja nisu još detaljno razrađena. Ono što još ne znamo su troškovi, a to određuje hoćemo li ulaziti u ovaj sport ili ne. Nemamo novaca na bacanje. Povrati moraju biti bolji od primjerice sponzorstva. To je ključan dio odluke.”

Aston Martin je glavni sponzor Red Bull Racinga, koji je partner na projektu hiperautomobila Valkyre .

Međutim, Palmer priznaje kako se Aston prvo mora dokazati da je sposoban napraviti kompetitivan motor prije nego što se upusti u bilo kakve pregovore s Red Bullom.

“Gledamo prema 2021. koja nadolazi. No, ako ne možemo proći “Ok je za Red Bull” test, to znači da nismo dovoljno kompetitivni, a to je nužno. Ispred nas je otprilike devet mjeseci rada prije donošenja odluke. U tome će nam pomoći i razni simulacijski alati koji daju poprilično dobre prognoze.”

Dok se očekuje da će se Aston udružiti sa specijalistima poput Ilmora ili Coswortha, Palmer priželjkuje kompaniju koja će imati direktan utjecaj na razvoj.

To pridonosi autentičnosti, zar ne? Imamo Lucu koji radi kao savjetnik za nas i pomaže nam u suočavanju s preprekama. Već je radio nešto slično prije, ima mnogo kredibiliteta I razumijevanja i on nas može voditi. Uostalom, većina motora u svijetu je izrađena uz savjetnike, poput Coswortha, Ricardosa, Ilmora i AVL-a.”

“Ovo nije lagano. Ne sagledavamo stvari samo iz gledišta motora. Mi smo proizvođači, ali I dizajneri motora. Naš V12 je primjer toga, Valkyrin motor je primjer toga, tako da ne počinjemo od nule. Honda je primjer koliko je teško, ali u isto vrijeme vidi se i Hondin napredak,” zaključio je Palmer.

Izvor: GP1.hr