sport

Australci uvjereni da ovogodišnji GP u Melbourneu ide po planu

🇦🇺

Zbog pandemije koronavirusa, Velike nagrade Australije u Formuli 1 nije bilo od 2019. godine, no organizatori tvrde da će se povratak te utrke dogoditi u travnju, baš kao što je predviđeno F1 kalendarom za 2022.

Melbourne je tradicionalno bio domaćin otvaranja F1 sezone, no 2020. se odigrala ona vrlo kaotična situacija. Svijetom je počeo harati koronavirus, počinjao je lockdown, a iako su ustrajali u održavanju utrke do zadnjega, organizatori su naposljetku priznali poraz samo par sati prije nego su bolidi trebali izaći na stazu. Utrka je otkazana u petak ujutro, kad su svi već bili na mjestu događaja.

Prošle godine utrka je prebačena iz ožujka na studeni, no opet se nije održala, već je kao zamjena uskočio Katar. Ove godine planirana je kao treća utrka sezone, nakon Bahreina i Saudijske Arabije. VN Australije održat će se od 8. do 10. travnja, a Andrew Westacott iz organizacije otkriva da je potvrda stigla i od Vlade države Viktorije.

“Dobili smo potvrdu vlasti države Viktorije da će se utrka održati, a imamo i potvrdu Formule 1 da će doći ovdje na treću utrku sezone. Prodajemo karte kao vruće kolače, a još smo 80 dana od utrke. Dakle, sve se događa, sve se priprema i jedva čekam ugostiti najbolje vozače svijeta u novim bolidima na novoj stazi”, kaže Westacott.

U redu, staza nije baš sasvim nova, ali je preuređena i reasfaltirana. Albert Park je dobro poznat svima, no napravljene su izmjene kod kombinacije zavoja 9/10, dok su još neki zavoji prošireni kako bi ih se moglo prolaziti većim brzinama. Svi se nadaju kako će novi bolidi s tim izmjenama na stazi imati mogućnost pružiti kvalitetno utrkivanje. Za jedan krug trebalo bi otprilike pet sekundi manje nego ranije.

Ono čega se svi pomalo pribojavaju kad je Australija u pitanju, su vrlo stroge mjere vezane uz ulazak u državu tijekom pandemije koronavirusa. Cijeli svijet je nedavno pratio slučaj Novaka Đokovića pa nikako ne bi bilo dobro kad bi se nešto slično dogodilo s nekim od vozača Formule 1.

“Pravila su jednostavna za ulazak u zemlju i bit će ih jednostavno primijeniti na Formulu 1. Za dolazak na utrku bit će potrebno cijepljenje i neće biti izuzetaka ni za koga. Formula 1 je svjesna da diljem svijeta mora poštivati granična pravila za područja na kojima se odvijaju utrke. Utrkivali su se na 41 lokaciji od Melbournea 2020., a mi ćemo ih srdačno primiti u našoj zemlji”, ističe Westacott.

“Mislim da ne treba posebno naglašavati da će imati 100-postotnu procijepljenost i biti u skladu sa zakonima. To znači, kad dođu ovdje u Melbourne, djelovat će u vrlo, vrlo sigurnom režimu. Svi naši dogovori postignuti su prije nedavnih zbivanja na Australian Openu. Blisko smo surađivali s federalnim vlastima, državnim vlastima, Formulom 1 i FIA-om unatrag godinu i pol.”

Westacott odbacuje mogućnost održavanja utrke iza zatvorenih vrata.

“Uopće ne pomišljam na to. Mislim da je Australija krenula dalje, da je Viktorija krenula dalje. Kad pogledate aktualne brojeve slučaja zaraze, mislim da smo daleko od takve vrste događaja iza zatvorenih vrata. Nema nikakvih naznaka da bi bilo kakvi eventi u zemlji bili održani bez publike, tako da to nije na našem radaru i o tome se ne raspravlja.”

Objava Australci uvjereni da ovogodišnji GP u Melbourneu ide po planu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Izvor: GP1.hr