sport

Briatore: F1 mora biti natjecanje vozača, a ne inženjera

Flavio Briatore, blizak je suradnik Bernieu Ecclestoneu, te tvrdi kako nije impresioniran načinom koji je Liberty Media preuzela Formulu 1. Ističe kako nije siguran da novi vlasnici imaju prave ljude i pravi način kako izvući F1 iz ove ‘krize’.

U razgovoru za Gazzetta dello Sport rekao je da tranzicija nije baš bila elegantna od strane Liberty Medie.

”Istina je da sam blizak s Berniem. Imali smo istu viziju za Formulu 1. Bernie je učinio ljude poznatima i uspješnima, čak i one koji to nisu zaslužili.”

”Trenutno stanje Formule 1 je blijedo. Većina momčadi su u krizi zbog financijskih problema. Trkaće staze su na rubu kolapsa. Silverstone je upitan, ovo je zadnja godina F1 u Singapuru pa i Malezija će nestati iz kalendara. Pitanje je kako pravilno održavati ovaj sport?”

”Svi uključujući FIA-u i momčadi koje su bile za uvođenje ovih hibridnih motora, svi oni su krivi za ovaj nered. Sada imamo formulu koja ne koristi nikome, a financijski troškovi su izvan kontrole. Šteta je započela zahvaljujući raskolu FOTA-e (Formula One Teams Association koja je raspuštena 2009.). Da je FOTA preživjela sada se ne bi nalazili u ovoj situaciji.”

”Ono što F1 sada najviše treba je da opet postane natjecanje za vozače, a ne za inženjere. Razvoj motora mora biti zamrznut, kao što smo imali sa starim motorima. U to vrijeme imali smo 12 bolida unutar sekunde,” rekao je Flavio.

Briatore vjeruje da će ključna stvar biti odnos između nove uprave i momčadi, koji će morati uspostaviti novi direktor motorsporta, Ross Brawn.

”Radio sam s Brawnom osam godina. Ross je vraški dobar inženjer, i odličan čovjek. Ali mora se pobrinuti da se svi ujedine, ponajviše oko smanjenja troškova,” dodao je Briatore.

Izvor: GP1.hr