sport

Button: McLaren je previsoko postavio svoje ciljeve

Kada analitičari ove sezone govore o momčadi McLarena, uvijek u prvi plan stavljaju činjenicu kako je do četvrte utrke osvojio više bodova nego prošle godine (36 bodova u odnosu na svega 30 cijele prošle sezone). Usprkos neminovnom napretku, za ekipu iz Wokinga to je još uvijek daleko ispod očekivanja.

Eric Boullier je u nekoliko navrata prošla dva mjeseca naglasio kako je početak sezone bio teži od očekivanog. Bolid je uspio napredovati u prvih 10 u startnom poretku. No, s obzirom na dugu povijest natjecanja i prvenstva osvojena u prošlosti, McLaren jednostavno ne može prihvatiti relativno osrednje rezultate.

Jenson Button, koji je u momčadi proveo sedam sezona, smatra kako je McLaren previše podigao ljestvicu nakon iznimno loše prošle sezone.

“Uz tri momčadi koje su uvjerljivo na vrhu, bit će im teško uhvatiti priključak. Trebaju biti strpljivi,” rekao je Button.

Iako je McLaren prešao na Renaultove motore ove sezone, i dalje im je teško biti u istom rangu kao i tvornička momčad. Dok je Red Bull ove sezone s Renautovim motorima osvojio već jednu pobjedu, McLaren se i dalje kreće između petog i desetog mjesta. Čak je i sam Renault uspio parirati vodećim momčadima u Azerbajdžanu. Button smatra kako se očekivanja McLarena za ovu sezonu temelje na predviđanjima da se mogu natjecati s najboljima ako imaju jednak motor.

“McLaren je prošle a i ove sezone najavio kako bi mogli imati najbolji bolid. Teško je postići da imate najbolji bolid u ovom sportu kada se natječete protiv Ferrarija i Mercedesa. I već smo vidjeli da momčad taj cilj nije uspjela postići,” objasnio je Button.

Iako veliki rezultati nedostaju ovog trenutka, Button je siguran kako momčad može napraviti korak više prema vraćanju nekadašnje forme. Ali, u isto vrijeme naglašava kako McLaren mora promijeniti očekivanja za vrijeme faze napretka.

“Napravili su neke dobre poteze i trenutno drže četvrto mjesto u prvenstvu. No, zbog najava s početka sezone, može se reći kako ovo nije ono čemu su se nadali,” pojasnio je Button.

Također, moglo bi se reći kako je McLaren trenutno najbolji od preostalih ekipa. Nalaze se na poziciji koju prošle sezone nisu mogli ni zamisliti. Momčad drži četvrto mjesto iza prve trojke i samo je jedan bod ispred Renaulta. Uz to, momčad je nagovijestila kako “pravi McLarenov bolid neće doći prije ovogodišnje utrke u Španjolskoj”. Preostaje nam vidjeti je li ta inačica bolida rješenje za problem preostale tri momčadi u poretku ispred, ili će se momčad ponovno žaliti za propuštenim prilikama zbog nedostatka forme/sreće.

Izvor: GP1.hr