sport

Carey: Formula 1 ne smije biti diktatura

Promjena unutar Formule 1 je na vidiku ako je vjerovati riječima novog izvršnog direktora Chasea Careyja koji kaže da sport treba vodstvo, a ne diktaturu.

U svojih 40 godina vladavine, Bernie Ecclestone je vodio Formulu 1 na autokratski način, tvrdi Carey, ali takav način više ne zanima njega i Liberty Media grupu koja je kupila udio u vlasništvu od CVC Capital Partnersa ranije ovog mjeseca.

Carey je prvi put bio u paddocku na VN Singapura i pozvao je na više razumijevanja i otvoreniji pristup kada je u pitanju vodstvo sporta.

“Ne možete svakog učini sretnim uvijek, ali morate razumjeti što svi žele i onda pronaći put. Naravno, to nije zadatak nekakvog komiteta jer komiteti često postanu previše birokratični, ali to ne može biti ni diktatura, čak iako su ovdje navikli na to,” rekao je Carey za službenu stranicu Formule 1 i nastavio.

“Trebamo vodstvo, a to znači da moramo kreirati viziju u kojoj ćemo ostvarivati prave ciljeve za budućnost. Uspješni poslovi su građeni na uspješnim vodstvima koji razumiju što svaka strana želi. Mora biti kompromis.”

Iako su se Ecclestone i Carey sastali prvog dana u Singapuru, 85-godišnjak nije pristustovao sastancima koje je Carey održao s vodećim ljudima sporta.

Ecclestone je potpisao trogodišnji ugovor da ostane na mjestu izvršnog predsjednika, ali ostaje za vidjeti da li će do kraja odraditi ugovor.

“Bernie je CEO i Bernie će voditi. Ja ću raditi s Bernijem kako bi uspostavili strateški plan gdje želimo biti. Svaka čast Berniju. Imao je ogroman uspjeh i svijet mu se divi radi biznisa koji je izgradio. Međutim, još uvijek smatram da možemo Formulu 1 podići na još višu razinu,” dodao je Carey.

Amerikanac koji je do sada radio u 21st Century Foxu, kaže kako želi vidjeti više utrka u svojoj zemlji. Jedina utrka koja se vozi u SAD-u je ona u Austinu.

“Naravno da ćemo imati plan za Ameriku i za pravo tržište. Kao što sam rekao ranije, postoji velika neiskorištena publika u SAD-u. Formula 1 je odličan premium brand i to znači da bi trebala biti na lokacijama poput Los Angelesa, New Yorka ili Miamija. Najidealnije, u svim velikim gradovima svijeta,” zaključio je Carey.

Nekadašnji predsjednik FIA-e i bliski Ecclestoneov suradnik Max Mosley izjavio je proteklog vikenda britanskim medijima da će Ecclestone napustiti Formulu 1 ukoliko se pravila vođenja tog sporta radikalno promijene.

“Max me odlično poznaje,” rekao je Sky TV-u Ecclestone u Singapuru. “Ukoliko ustanovim da se stvari kreću u pravcu za kojeg smatram da je loš – a tu ne moram biti u pravu – posve je sigurno da ću otići. Zapravo, jedino što je sigurno je da ću jednom umrijeti, i da moram plaćati porez. Ništa drugo ne moram raditi. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati.”

Ecclestone voli da ga unutar Formule 1, a osobito svi zaposleni u FOM-u, zovu Mister E – što se izgovara identično kao “mistery” – i desetljećima u vođenju Formule 1, i svim poslovnim aktivnostima vezanim uz nju, koristi provjerene alate ograničene demokratičnosti i dostupnosti informacija, a često i prikrivenog zastrašivanja, osobito neistomišljenika. Sam je u mnogo navrata izjavio kako je “dobronamjerna diktatura” jedini efikasni način upravljanja Formulom 1 i mnogo je onih koji drže da je potpuno u pravu. Nakon gore navedenih stavova Chasea Careya posve je izvjesno da su on i Ecclestone, unatoč obostranim kurtoazijama, na putu žestoke i izravne kolizije.

Izvor: GP1.hr