sport

Crtice iz života vozača Formule 1 (5. dio)

Vettel and Webber

Jackie Stewart bio je jedan od prvih vozača koji su otvorili pitanje sigurnosti u Formuli 1. Škot uvijek govori kako je današnjim vozačima nemoguće dočarati neke stvari zbog kojih su oni strahovali. Tako je jednom prilikom opisao kakav je osjećaj bilo otići na tadašnji Nurburgring, zloglasnu stazu na kojoj je poginulo mnogo vozača i gdje su se događale strašne nesreće, među kojima je najpoznatija ona Nikija Laude 1976. godine.

“Ništa mi nije bilo toliko drago kao pobjeda na Nurburgringu, ali uvijek sam vozio prestrašen. Kada sam krenuo od kuće na VN Njemačke, na kraju puta sam zastao i dobro pogledao put prema svom domu, pitajući se hoću li se kući vratiti živ.”

Prva Red Bullova pobjeda u Monaku, 2010. godine, nije mogla bolje proći. Bila je to dvostruka pobjeda kojom su zasjeli na čelo konstruktorskog poretka, dok su Vettel i Webber zauzeli prvo i drugo mjesto na tablici, obojica s istim brojem bodova. Njima će proslava nakon utrke svakako ostati u pamćenju, kada su skočili u more, no ubrzo shvatili što su napravili. Webber je jednom prilikom ispričao:

“Oh, sjećam se upravo tog trenutka. Kad smo uskočili unutra, ta voda više nije bila tako lijepa kako izvana izgleda. Sve je smrdjelo, a kombinezoni su bili teški kao da su od olova, jedva smo izašli van.”

Max Mosley o brzim i nesigurnim bolidima:

“Kada bi pitali sve vozače Formule 1, pa čak i one koji su to prije bili, ovo pitanje: Ovdje su dva bolida. Prvi je jako siguran, a drugi je toliko opasan da prilikom sudara ne bi preživio. Ali ovaj nesigurni je dvije sekunde po krugu brži. Kojeg bi uzeli? Nema sumnje kojeg. Svi bi sjeli u onaj opasni, dvije sekunde brži.

Izvor: GP1.hr