sport

Dozvoljena upotreba DRS-a pod žutim zastavama

Ususret F1 vikendu u Kanadi, FIA je održala sastanak kako bi donijela odluku vezanu uz proceduru za vrijeme žutih zastava. Iz sastanka je protekla odluka kako se DRS (Drag reduction sistem) više neće isključivati za vrijeme žute zastave.

Do ove odluke Charlie Whiting je prije svakog trkaćeg vikenda davao posebna priopćenja o tome kako će pojedine žute zastave na stazi “srezati” DRS kojeg koriste vozači.

Originalne Whitingove bilješke za ovu utrku su imale sljedeća uputstva:

“DRS će biti isključen kod svih sudionika na stazi ako ekrani upozorenja 1,7,8,9,12,13,14,15, budu pokazivali žutu boju. Također, zone uključivanja DRS – a bit će automatski isključene ako ekrani pokazuju žutu boju. Zona 1: Ekrani 5 i 6. Zona 2 i 3: paneli 10 i 11.

Zbog ovakvih odredbi, vozači su često ostali zakinuti u kvalifikacijama zbog nesreća koje su se taman dogodile.

Kako bi doskočili neugodnim situacijama, momčadi su zamolile FIA -u da onemogući DRS u zonama koje su izravno pod opasnošću poslije nesreće a ne po cijeloj stazi.

Ovakva promjena bi zahtijevala radikalnu promjenu organizacijskog softvera po cijeloj stazi. Kako bi uštedjela trud koji bi zasigurno uzeo mnogo vremena, FIA je ipak odlučila u potpunosti omogućiti DRS za vrijeme žutih zastava.

Bez obzira na to što je DRS u potpunosti stavljen na slobodu korištenja vozačima, Charlie Whiting je ipak upozorio vozače da znatno smanje brzinu za vrijeme žutih zastava.

Pravila su postavljena za nadolazeći vikend, ali se ipak apeliralo na zdrav razum vozača da pruže mjeru opreza. Preostaje nam vidjeti hoće li se netko zanijeti u ključnom trenutku i, bez obzira na savjete, iskoristiti puni potencijal DRS -a koji im se po prvi puta pruža.

Izvor: GP1.hr