sport

FIA sazvala sastanak momčadi radi sigurnosti retrovizora

Tehnički direktori momčadi Formule 1 na Velikoj Nagradi Mađarske pozvani su na specijalni sastanak na kojem će se raspravljati oko novih pravila za retrovizore kako bi se poboljšala vidljivost za vozače.

Povodom rastućih briga oko ograničene vidljivosti ove generacije bolida, najviše tijelo motorsporta odlučilo je reagirati.

Od prvotne inicijative FIA-e u kojoj bi se uvela nova pravila oko sigurnosti za VN Singapura se odustalo, jer je za to potrebno odobrenje Svjetskog Vijeća Motor Sporta.

Tako je umjesto toga, FIA sazvala sastanak sa svim F1 momčadima i njihovim tehničkim direktorima kako bi se raspravilo o tome što se može napraviti u ovoj i narednoj sezoni.

Vettelov za dlaku izbjegnut sudar

Iako FIA već neko vrijeme promatra dizajne retrovizora, dodatan poticaj za akciju dogodio se na VN Austrije kada je zamalo došlo do sudara između Sainza i Vettela za vrijeme kvalifikacija.

Tehnički delegat F1, Jo Bauer, kasnije je opažen na testiranju vidljivosti s Vettelom i Ferrarijem kako bi ustvrdio koliko je točno Nijemac mogao vidjeti u tom trenutku.

Ranije ovog tjedna, FIA je napisala tehničke upute momčadima u kojima ih informira kako su se nova pravila uvela radi sugurnosnih razloga i to od VN Singapura.

Šef F1 za tehničke komponente, Nikolas Tombazis, sugerirao je da je promjena dizajna, posebice stražnjeg krila, smanjila vidljivost bolida. Uz to, dodao je kako vidljivosti ne pridonosi niti trend izrade viših bolida za ovu sezonu.

Umjesto da ostave momčadima na izbor gdje će smjestiti retrovizore, FIA bi novim pravilima striktno propisala gdje bi se oni trebali nalaziti.

Tako bi središnji dio retrovizora trebao biti 640mm iznad referentne ravnine i 450mm od središnje točke bolida, uz dopušteno odstupanje od 5 mm.

Do sada, retrovizori su trebali biti smješteni između 200mm i 550mm od središnje linije bolida te nije postojao limit za visinu.

Međutim, zbog potrebne suglasnoti od WMSC-a (Svjetskog Vijeća Motor Sporta) te zbog rupa u pravilima, FIA je povukla direktivu te ostavila planove na čekanje do sastanka najavljenog u Mađarskoj.

Mercedesova testiranja

Na VN Velike Britanije i nesvjesni novih FIA-inih poteza, Mercedes je isprobao nove pozicije stražnjih retrovizora kako bi poboljšali vidljivost za Lewisa Hamiltona i Valtterija Bottasa.

Novi retrovizori su bili smješteni ispod dosadašnjih (vidi sliku) kako bi poboljšali vidljivost stražnjeg kraja bolida.

Foto: Giorgio Piola

Međutim, zbog FIA-inih novih uputa oko pozicije retrovizora za VN Singapura, Mercedes će biti primoran napustiti dosadađnje nacrte i napraviti nove u kojima će retrovizori biti smješteni na višu poziciju.

Strukturalni izazovi

Nova pozicija retrovizora otvara mogućnost za ispitivanje kontroverznih držača koji potencijalno dovode do aerodinamičke prednosti za momčadi.

Ferrari je nakon naredbe o uklanjanju držača za halo retrovizore na VN Španjolske bio vrlo nezadovoljan nakon što se Mercedes na VN Austrije pojavio s nadogradnjom i novim držačima na svojim retrovizorima.

Foto: Giorgio Piola

FIA je ipak dopustila nadogradnju, objašnjavajući kako je ona u skladu s pravilima.

Dok će momčadi morati revidirati pozicije retrovizora, FIA je natuknula kako će svaka daljnja promjena u dizajnu držača morati proći odobrenje kako bi se izbjegle potencijalni problemi sa zaobilaženjem pravila.

Tombazis je dodao: „Za dobrobit natjecanja, osobno bih preinačio pravila na način da držači za retrovizore imaju primarnu svrhu pružati potporu te da bi svaka aerodinamička prednost trebala biti isključivo slučajna.“

„Sugerirao bih kako bi se nova pozicija retrovizora trebala biti u skladu s pravilima te pričvrščena na stranice bolida. Također, preporučio bi slanje predloženih dizajna na odobrenje kako bi se izbjegle nepotrebne diskusije i istrage.“

Izvor: GP1.hr