sport

FIA uvodi novi način nadzora Ferrarijevog ERS-a

Charlie Whiting, direktor utrka Svjetskog prvenstva Formule 1, uvjeren je da će novi software nadzornom tijelu olakšati provjeru legalnosti ERS sistema momčadi iz Maranella.

FIA je detaljno analizirala Ferrarijev ERS i njihov jedinstveni dvostruki raspored baterija još od VN Azerbajdžana. Whiting je tijekom VN Monaka izrazio svoje zadovoljstvo, te potvrdio da unatoč nekim glasinama, FIA nije ugradila dodatne senzore na SF71H.

Umjesto toga, krovna organizacija će nastaviti s novim postupkom provjere funkcioniranja sustava. Novi software, koji će se koristiti od VN Kanade, pojednostavit će proces nadzora legalnosti.

“Uz pomoć kompleksne procedure uspjeli smo se uvjeriti da je Ferrarijevo rješenje uredu. Međutim, ne želimo prolaziti kroz takvu proceduru svaku utrku, stoga uvodimo dodatne mjere,” rekao je Whiting.

“U Kanadi ćemo imati bolji sustav koji će nam pomoći da obavimo stvari puno brže, jer nam je dosad trebalo nekoliko utrka da utvrdimo stanje.”

“Ono što pokušavamo ustvrditi su razlike u performansama između dvije polovice baterije. Ferrari, za razliku od ostalih momčadi, jednu bateriju tretirao kao dvije. To je fundamentalna razlika, mislim da to nije nikakva tajna.”

Whiting je ustvrdio da bi bilo vrlo teško ugraditi dodatne senzore.

“Za ugradnju senzora je potrebna bolja integracija. Nisam siguran kada dodatni senzori mogu biti ugrađeni, vjerojatno tek iduće godine.”

Priznaje da je ovo bio vrlo kompleksan posao za FIA-u.

“Bilo je vrlo teško objasniti ono što vidimo jer to je vrlo napredan sustav koji nema niti jedna druga momčad.”

“Ferrari je bio od velike pomoći cijelo vrijeme, no trebalo nam je puno vremena da shvatimo funkcioniranje sustava,” zaključio je Whiting.

Izvor: GP1.hr