sport

Force Indija razmatra uvođenje momčadskih odredbi

Šef Force Indije Otmar Szafnauer je nakon utrke odlučio kako će u budućnosti momčad donositi odredbe ponašanja. Podsjetimo, u prvom krugu došlo je do kontakta između Sergia Pereza i Estebana Ocona te je Francuz završio u zidu.

Perez se vrlo brzo ispričao preko radija. Priznao je kako u situaciji nije dobro iskoristio prostor kako bi Estebanu ostavio više mjesta za prolaz. Dalje u utrci, ponovno je došao u središte pozornosti silovitim napadom na Williams Sergeja Sirotkina. Nitko nije odustao, no frustriranom Perezu je dodir donio kaznu.

Szafnauer objašnjava ovakvu odluku momčadi dodajući kako ne tolerira izravne dvoboje na prostoru koji nema mjesta za pogrešku.

“Neprihvatljivo je da vode borbu na mjestu gdje nema puno prostora za prolazak. Morali su međusobno ostaviti mjesta jedan za drugoga,” objašnjava Szafnauer.

Svoje razmišljanje je potkrijepio spominjanjem prošlogodišnje utrke u Bakuu. Kao i u Marina Bayu, dvojac se dodirnuo u trenutku kada je mnogo bolida bilo blizu na vrlo malo prostora.

“Prošlo je više od godine od slučaja u Bakuu kada smo prvi puta utvrdili neka pravila. Nakon što se ponovio sličan scenarij u Spa iste godine, morali smo definirati kako se treba ponašati. Nakon Belgije se nije više događalo, ali zbog ovoga sada, moramo vratiti stare odredbe,” priča Szafnauer.

Kaže kako svojim vozačima ne može zabraniti utrkivanje, ali kada je u pitanju borba za pozicije u prvome kruga, mora im narediti da se obuzdaju.

“Prije nekog vremena smo im ponovno dopustili da se utrkuju u prvome krugu. To nije uvijek bio slučaj. Zbog ovoga takve borbe više ne možemo dopustiti.

“Ako nastave ovo raditi, morat ćemo ih razdvojiti na drugi način. To su već mjere koje ne želimo provoditi,” zaključuje Szafnauer.

Bez obzira na nova pravila koja vrijede u Force Indiji, Ocon je na odlasku iz momčadi zbog dolaska Lancea Strolla. U sljedećih par utrka do kraja sezone pokazat će hoće li do maksimuma iskoristiti svoje borbene sposobnosti. Po sadašnjem stanju, naredne sezone više nema prilike za to.

Izvor: GP1.hr