sport

Gasly: Pomoglo mi je iskustvo iz niže kategorije

Pierre Gasly ponovno pokazuje kako je sposoban za nešto više od onoga što mu bolid obično nudi. Već se dokazao na utrci u Bahreinu četvrtim mjestom. U Monacu je, pak, pokazao taktičku promišljenost i uspio nadvladati dio konkurencije iz srednjeg poretka.

Što je izveo? Vozač Torro Rossa je utrku startao s desetog mjesta. Dok je većina drugih vozača otišla na rutinsku promjenu guma oko 20. kruga, Francuz je procijenio kako mu se isplati ostati na stazi dulje. Nakon izlaska iz boksa kojeg je obavio u 37. krugu, uspio je iskoristiti prednost novih guma i pretekao Sergia Pereza i Carlosa Sainza. Uz odustajanje Fernanda Alonsa, trud mu je bio nagrađen sedmim mjestom.

Gasly je pohvalio hypersoft gume koje su se pokazale iznimno izdržljivima u procesijskim uvjetima Monaca.

“Nevjerojatno je koliko smo krugova izdržali na prvom setu Hypersofta. Prije početka utrke, uopće nisam osjećao povjerenje prema gumama. Vidjeli smo kako je njihova degradacija strahovita u kvalifikacijama i treninzima. Stvarno sam se trudio dobro se brinuti za njih na početku utrke,” rekao je Gasly.

Izjavio je kako nije očekivao takav dobitak na pozicijama, pogotovo ne u uličnoj utrci.

“Dobiti tri pozicije, dvije ako ne računamo Alonsa, je zbilja teško za postići u Monacu. Time mi je više drago, pogotovo jer mi je ovo prva utrka na ovoj stazi u F1,” izjavio je Gasly.

Kada su ga pitali o tome kako je mogao toliko dugo voziti na hypersoftu, objasnio je kako mu je uvelike pomoglo iskustvo u GP2 seriji 2015. i 2016. Premda je u prvoj od dvije sezone često bio žrtva potrošenih guma, u drugoj je uspio steći dovoljno prakse te osvojio naslov prvaka.

“Morate pripaziti pri kočenju, ni slučajno blokirati gume. Trudite se biti što glađi s upravljačem tako da ne oštetite prednje gume pri prolasku kroz sredinu zavoja.

“Kada bolje pogledate, čuvanje guma mi nije išlo od ruke u nižim kategorijama. U drugoj godini vožnji GP2 serije, morao sam puno naučiti o Pirellijevim gumama. kako bih uskladio vožnju s karakteristikama guma, promijenio sam način vožnje i pristup u utrci,” zaključuje Gasly.

Izvor: GP1.hr