sport

Grosjeanu kazna i kazneni bodovi: Ništa nisam mogao učiniti

Romain Grosjean dobio je kaznu od tri mjesta na gridu za VN Monaka te dva kaznena boda nakon što je prouzrokovao sudar u prvom krugu utrke u Barceloni. No, Haasov vozač kaže kako je malo toga učiniti da spriječi sudar u kojem je, osim za njega, utrka prerano završila za Renaultovog Nicu Hulkenberga i Toro Rossovog Pierrea Gaslyja.

FIA-ini suci su objasnili kako je Grosjean ispitan oko ovog incidenta te im je rekao kako je osjetio da će ga momentum vratiti na stazu nakon što se izvrtio. Zbog toga je stisnuo gas kako bi što brže pobjegao od jurećih bolida. No, time je samo napravio oblak dima čime je smanjena vidljivost pa je sudar postao praktički neizbježan.

Grosjean će tako u Monaku startati tri mjesta niže od svog kvalifikacijskog rezultata te sada na svom kontu ima pet kaznenih bodova.

“Mislim da nisam mogao puno toga učiniti. Da sam kočio, bolid bi se svejedno otklizao natrag na stazu. Pokušao sam stisnuti gas da pobjegnem i izvrtim se dalje u izletnu zonu, a time ne bih ugrozio puno ljudi. Mislim da nema tu neke priče, to je ljudski refleks,” rekao je Grosjean i nastavio.

“Ako se prisjetite Rosberga u Maleziji 2016 i Vettela, oni su napravili tako nešto slično. Da su kočili svejedno bi ostali nasred staze, a isto to bi se i meni dogodilo. Nažalost, kada se bolid počeo kretati naprijed bilo je jako teško,” dodaje.

Hulkenberg koji je u sudaru ostao bez plasmana bio je posebno kritičan prema Francuzu za kojeg je rekao da se “voli okretati na stazi” te da “ima puno toga za naučiti”.

Haasov šef Gunther Steiner kaže kako nema potrebe za kritikama jer je Grosjean pokušao sve da izbjegne sudar.

“Pokušao se maknuti. Pokušao je preći stazu i pobjeći. Objasnio je sucima to. Prošao je i udario u dvojicu. Da je ostao, možda bi u njega udarila petorica. Nikad nije dobra pozicija da ostanete na sredini staze. Za mene je to incident u prvom krugu i sve istrage poslije toga su pogrešne. Ako vam se bolid vraća na stazu pokušavate ga još izvrtjeti da se ne vrati. Ne znam, možda da je ostao na sredini i izbacio pet bolida, možda bi se sucima to više svidjelo,” kritičan je bio Steiner.

Izvor: GP1.hr